Александър Попов: Към върха няма преки пътища

През славната си кариера руският плувен титан Александър Попов спечели всички възможни титли и отличия. Стана четирикратен олимпийски шампион в спринтовия кроул и то като първият в историята защитил златото на 50 и 100 м св. стил. Шест пъти е триумфирал на световни първенства и 21 на европейски.

За конкурентите на Попов се споменаваше, когато подобряваха неговите рекорди или копираха методиката му на тренировки.

В момента е член в комисията на атлетите в Международния олимпийски комитет, подготвя кампанията си за председател на Националния олимпийски комитет на Русия и организира традиционния турнир по плуване за Купа „Александър Попов“, който е за деца от 12 до 15 години и вече се провежда за още пет спорта.

Великият плувец даде обширно интервю за руското издание „Спорт и бизнес“, което ви предлагаме със съкращения.

 

– Г-н Попов, изминаха много години, откакто завършихте кариерата си. Гледате ли записи на плуванията си?

– Никога. Какъв е смисълът? Да си намирам грешки? Носталгията? Не, плуването не ми липсва. Наскоро седнахме с приятели и изчислихме колко трябва да се плува, за да постигнат високи резултати. Някой каза 10 хиляди километра. Плувах според най-консервативните схващания – около 40 хиляди километра.

– Кога разбрахте, че сте се уморил от плуването?

– Тялото ми каза, че съм уморен. Това се случи около половин година преди олимпийските игри в Атина през 2004 г. Не можех да се справя с натоварванията и травмите. Не можех да върша работата си качествено.

– Какво Ви мотивираше най-много, за да тренирате?

– Вкусът на победата. Тя ви кара да вървите напред. Но победата е само един аспект от елитния спорт. Подготовката отнема десет пъти повече време. Тя също трябва да бъде оценена подобаващо.

Представите си планината Еверест. Първо трябва да се изкачите до 5 хиляди километра надморска височина и да слезете. Изкачвате се до 6 хиляди, слизате. Седем хиляди и надолу.

Давате всичко от себе си. Не стигате там с хеликоптер, на магаре, а със собствените си крака и ръце.

Процесът на постигане на високи резултати не е хоризонтален. Той трябва винаги да се покачва във всички отношения – натоварване, психология, резултати, ангажираност, инвестиции.

Спортът е непрекъснат процес на самоусъвършенстване. Няма преки пътища. Има точка А и точка Б. Пътят може да премине през най-тежките натоварвания и през джунглата, но само така можете да се доберете до крайната цел.

Ако избирате по-малки натоварвания и висока интензивност – ще изкарате година или две и половина. За да може тялото да се научи да работи оптимално, трябва да изгради малко по-различен процес на обучение.

Това е измислено преди нас. Може би само механизмите за прилагане не бяха съвсем правилни. 80 процента от работата трябва да се извършва в зоната с ниска интензивност. Попитайте колоездачите.

– Какъв стил на обучение е доминиращ в плуването – авторитарен или демократичен?

– Страната ни е авторитарна и това е свързано с културата ни. Имаме много треньори, които са работили в националния отбор на Съветския съюз, в младежките. Те все още вярват, че техниките им са най-добри.

Няма значение, че са минали почти 30 години. Понякога ги питам каква кола карат? Жигули или нова? Питам ги ползвали ли са тогава мобилен телефон? И защо го използват сега?

Животът се променя и треньорите трябва да бъдат по-гъвкави в подхода си към обучението.

– Вашият треньор Генадий Турецки беше различен в това отношение. Казва, че никога не ви е принуждавал да прави каквото и да е.

– Най-напред разбрах, че не той се нуждаеше от мен, а аз от него. Ако спортистът не проумее първо това, работата му ще бъде трудна. Винаги ще се съпротивлява. Но ако спортистът знае, че се нуждае от това, за да постигне нещо, ще следва всички инструкции и ще се стреми към най-добри резултати.

– Турецки повишавал ли ви е глас?

– Понякога го правеше, но в басейна просто е много шумно. 30 души плуват – шумът е сериозен. Правеше го само, за да го чуем. В крайна сметка всички бяхме големи хора, защо да ни се кара?

– Имате собствена компания – Академията „Александър Попов“. Кой я управлява?

– Групата се ръководи от моя добър приятел и съосновател Никита Багаев. Съвместно решаваме ключовите задачи. Но да не останете с погрешно впечатление – академията не е образователна институция. Занимаваме се с проектиране на спортни комплекси.

След като анализирахме пазара, осъзнахме, че има възможност да заеме ниша в изграждането на спортна и социална инфраструктура.

За десет години сме реализирали над 80 различни проекта в цялата страна, от Калининград до Владивосток.

Плановете са да се създаде мрежа от мултифункционални спортни комплекси, в които да се изпълняват програми за изграждането на олимпийски шампиони.

– Неотдавна ФИНА (Международната федерация по плувни спортове) влезе в конфликт с нов комерсиален турнир, който се организира в Италия. На чия страна сте?

– Подкрепям напълно ФИНА. Плуването е аматьорски спорт. Така е било, е и ще бъде. В съкращението ФИНА „А“-то е началната буква на „аматьорски“ – любителски на френски език.

– Защо плуването не може да стане комерсиален спорт?

– Ясно е желанието на спортистите да печелят повече, защото кариерата им е кратка. Но сега има много възможности да се печелят пари. Състезателите просто трябва да участват в комерсиални турнири. Да работят със спонсори.

– Може ли да бъде взет моделът на Диамантената лига в леката атлетика?

– Не гледайте другите спортове. Тревата в двора на съседа винаги е по-зелена. Освен това в плуването има Световната купа. Кое му лошото?

– Размерът на наградния  фонд…

– Това е друг въпрос! На световното първенство всеки получава определени пари. Само атлетите искат все повече и повече. Защо? Алчността задушава. Кой пречи на Катинка Хошу да спечели на Световната купа? Какви пречки създава ФИНА?

Погледнете от гледна точка на световната централа. Организира състезания, кани всички най-добри спортисти, кани за спонсорите.

– В спорта можеш да напредваш по два начина – да плуваш по-добре от противника или да подобриш личните си времена. Кой е по-добрият?

– Първо трябва да се ангажирате в самоусъвършенстването – да се подобрите технически, физически, психологически. Това по един или друг начин трябва да доведе до подобряване на личните  резултати. Ако треньорът или спортистът усети силата да атакува световните рекорди, тогава не трябва да има и миг колебание.

И тогава ​рекордьорът ​става дразнител за останалите. Най-трудното е намирането на нови методи в обучението, в психологията, за да подобрим времето и да продължим напред.

Достигнали сте определена точка, какво следва? Никой няма да ви каже, защото никой не е отишъл толкова далеч. Необходимо е да включите собственото си въображение.

– Имало ли е моменти, когато сте плувал на границата на световния рекорд, но не сте го осъзнавал?

– И защо ми е да го знам. Резултатът, както в бизнеса, така и в спорта, обича тишината. Трябва да дадем максимума без да бързаме много. Нека другите говорят и мислят.

– Трудно ли Ви бе ролята на стимул? Вършехте си работата, но пречехте на противниците да свършат своята.

– Не ми пукаше. Имах своите цели и задачи. Срещаш вълка и какво ще му обясниш? Кой е по-добрият ли?

Такъв е законът на природата. Винаги искам да спечеля. Всеки го иска, никой не иска да загуби. Ето я мотивацията – желанието за победа.

– Колко време е нужно, за да бъде обучен един треньор?

– Осем години. И това е само, за да се обучи добър треньор. И още осем години, за да води спортисти на високо ниво. Добрият ученик не може да се появи без добър учител. Може да е талантлив, но ако няма човек, който да му помага, няма да има резултат.

Скоростта на детето се развива в рамките на неговите 10-11 години. На тази възраст трябва да бъдат положени правилните основи. Техниката е фундаментът, а без добрия треньор няма как тя да появи. Както сте били научени да пишете и броите, това е начинът, по който ще пишете и преброявате целия си живот. Ако не сте били научени да пишете, все още ще можете да нарисувате букви като пилешка крак. Ако се ви научили на краснопис, винаги ще пишете красиво.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар