Антъни четвърти за Спортист на България

 

Младият плувен ас Антъни Иванов е четвърти в десетката за Спортист на България за 2017 година. 60-ото юбилейно издание на допитването до спортните журналисти бе спечелено от тенис звездата Григор Димитров.

Негови подгласници са Невяна Владинова (художествена гимнастика)  и Радослав Янков (сноуборд).

Антъни Иванов получи признанието за изумителната си година, увенчана с бронзов медал от шампионата на планетата за юноши в Индианаполис и осмото място при мъжете от световното първенство в Будапеща.

Възпитаникът на Николай Вакреев и Вихрен (Сандански) буквално дойде мокър от държавния шампионат, където спечели титлата на 400 м св. стил с втория си рекорд за деня. През годината досега е записал общо седем.

Самият Вакареев е седми в анкетата за Треньор на годината.

Антъни получи статуетката си от двете си сестрички Марая и Ерика. „Благодаря на треньора и семейството ми и най-вече на спортните журналисти, които гласуваха за мен. Пожелавам успехите догодина да са повече за целия български спорт, така че определянето на десетката да става все по-трудно“, заяви Иванов.

За последно плувец, състезаващ се в басейна, е попадал в идеалната десетка през 1994 г. Тогава Денислав Калчев стана европейски шампион в Ставангер (Норвегия), а на световното първенство в Рим записа първия индивидуален мъжки финал за български „син“ спорт.

Иначе класацията е била оглавявана и от човек на плуването, когато през 1988 г. Таня Богомилова триумфира с олимпийското злато на 100 м бруст в Сеул. Тогава в допитването, организирана от вестник „Народен спорт“, имаше победител при жените и мъжете, където №1 стана Христо Марков (лека атлетика).

По време на рейдовете на Петър Стойчев открити води и за Световната купа и на планетарни и европейски първенства плуването като цяло имаше представител неизменно в десетката за Спортист на България.

За последно той бе сред номинираните през 2012 г., когато стана европейски първенец и девети на олимпийските игри в Лондон – на 10 км.

Тазгодишната десетка за Спортист на България определиха гласовете на 145 спортни журналисти.

Вижте галерия от церемонията

Треньор №1 е Весела Димитрова, която води националния ансамбъл по художествена гимнастика, избран за отбор на годината.

За най-добър спортист с увреждания на България за втора поредна година е Ружди Ружди (лека атлетика).

Церемонията, организирана от Нове АД Холдинг, се състоя столичната зала „Рейнбоу Плаза“.


Десетката на Спортист на България за 2017 г.

1.Григор Димитров (тенис)
2. Радослав Янков (сноуборд)
3. Невяна Владинова (художествена гимнастика)
4. АНТЪНИ ИВАНОВ (ПЛУВАНЕ)
5. Даниел Асенов  (бокс)
6. Александър Везенков (баскетбол)
7. Владимир Илиев (биатлон)
8. Боян Петров (алпинизъм)
9. Владимир Далаклиев (таекуондо)
10. Тихомир Иванов (лека атлетика)

 

Всички победители в анкетата

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар