Антъни и Епитропов гонят олимпийски нормативи във Вирджиния

 

Трениращите в САЩ Антъни Иванов и Любомир Епитропов ще направят първи опит за покриване на олимпийски нормативи в Ричмънд, щата Вирджиния, където на 10-13 април ще се състои третият кръг от силната плувна верига TYR Pro Swim.

Съобщи го за BGswim.com треньорът им Николай Вакареев.

Съотбрниците във Вихрен (Сандански) имаха първоначално намерение да атакуват пресявките за Токио 2020 на държавния открит шампионат на басейна „Диана“ (19-21 април), но по това време няма да са приключили ангажиментите към университетите си.

Турнирът в Ричмънд от верига TYR Pro Swim е идеалната възможност според изискванията на ФИНА и МОК към тази дата.

Антъни Иванов е студент във Вирджиния Тех, а Любомир Епитропов в този на Източна Каролина.

И двамата успяха да добият право за участие на шампионата на NCAA (висшата лига на щатските университети), който ще се състои на 27-30 март в Остин, щата Тексас.

В Индианаполис Епитропов покри „Б“ стандарт 100 ярда бруст за шампионата на NCAA с 53,56 сек.

За съжаление на 200 ярда бруст бе декласиран в подборните серии.

„Вървял е с второ време и може би е щял да ги бие на финала. Пипнал е с две ръце на финала, но после леко е разместил ръцете, което съдиите по пристигане са разчели като нарушение на правилника. Самото му плуване съотнесено към 25-метров басейн, по специална формула, е съизмеримо с 2:07 мин.“, коментира Вакареев.


Старши треньорът на Вихрен е поставен в необичайна ситуация за подготовката на Иванов и Епитропов от месец май, когато двамата се завръщат у нас.

„Форматът на американските университетски шампионати е странен за нас. Има състезания почти всяка седмица и така се натрупва умора. При това се провеждат на ярдов басейн, неудобен и нетипичен за българските плувци. В същото време трябва да се мисли за върховата спортна форма за най-важното състезание през годината. Казал съм на момчетата, че вече трябва да наблягат повече на подготовката на 50-метров басейн“, допълва Вакареев.

Плувен треньор №1 на България през последните две години е притеснен, че подготовката на Епитропов от университета на Източна Каролина е насочена към спринта, където се гонят точки, а не към двестатака.

„Качил е 2 кг мускулна маса, която му върши работа за спринта, но не и за 200 м бруст“, обясни Вакареев.


При пристигането си у нас през май Иванов и Епитропов ще продължат подготовката си за световното първенство в Южна Корея в Сандански.

После са предвидили лагер на Кранево през юли.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.


 

Вашият коментар