Антъни и Епитропов се събраха на важно състезание в САЩ

 

Антъни Иванов и Любомир Епитропов – плувци №1 и №2 на България за миналата година, както и съотборници във Вихрен (Сандански), се събраха отново след три месеца в САЩ.

Направиха го по време на състезанието в Чапъл Хил, щата Северна Каролина, което бе последна възможност за покриване на нормативи за участие на шампионата на университетите (NCAA).

Турнирът ще се състои от 27 до 30 април в Остин, щата Тексас и Антъни ще участва с покрит „А“ стандарт на 200 ярда бътерфлай.

Той му дава право на участие и на 100 ярда бътерфлай.

Въпреки това осмият в света и Европа скочи на стотака и бе похвален в социалните мрежи от треньора на Вирджиния Тех Серхио Лопес, който бе основна причина да го последва в този университет, след първоначалния избор за Оубърн, Алабама.

„Доволен съм от отбора. Антъни Иванов не си взе почивка, а плува на 100 ярда бътерфлай и го направи с най-добро лично постижение – 47 секунди“, коментира бронзовият медалист от олимпийските игри в Сеул през 1988 г.

Антъни Иванов с отбора на Вирджиния Тех в селфи, направено от треньора Серхио Лопес (най-вляво отпред)

Eпитропов, който учи в университета на Източна Каролина, плува 200 ярда бруст и регистрира 1:54,52 мин. Времето му дава 38-а позиция и най-вероятно няма да е достатъчно за участие на шампионата на NCAA.

На турнира в Чапъл Хил успяха да покрият нормативи само четирима плувци.

„През седмицата не си бях почивал и заострял и бръснал. Тренирах си нормално. Дойдох, за да покрия норматив на 100 ярда бътерфлай. Имах право, тъй като съм в Топ 10 на 200 ярда бътерфлай. Направих си лично постижение. Ще участвам на шампионата на NCAA с покана, тъй като имам покрит норматив „А“ за 200 ярда. Любо беше близо до класиране на 200 ярда бруст. Мисля, че се класират първите 27-29 състезатели. Беше толкова близо и плува за 1:54,52 мин., но 27-ото време е около 1:54,20-30 мин.“, коментира пред BGswim.com Антъни Иванов.

„Беше супер да се видя отново с Любо след толкова време. Говорихме си. Много ми беше готино да гледам друг българин да се състезава в Америка“, допълни 19-годишният търновец, който е двукратен победител в анкетата Най-добър млад спортист на Viasport.bg.

С Епитропов ще направят първи опит за покриване на олимпийски нормативи в Ричмънд, щата Вирджиния, където на 10-13 април ще се състои третият кръг от силната плувна верига TYR Pro Swim.

Имаха първоначално намерение с треньора си Николай Вакареев да атакуват пресявките за Токио 2020 на държавния открит шампионат на басейна „Диана“ (19-21 април), но по това време няма да са приключили ангажиментите към университетите си.

Турнирът в Ричмънд от верига TYR Pro Swim е идеалната възможност според изискванията на ФИНА и МОК към тази дата.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар