Антъни Иванов очаквано Плувец №1

Антъни Иванов е очаквано плувец №1 на България за изтичащата година в класацията на БФПС.

Идеалната десетка е формирана от топпостиженията по точковата система на ФИНА, но състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) заслужава признанието преди всичко за серията от впечатляващи успехи – световен финал при мъжете в Будапеща, бронзов медал на това при юношите в Индианаполис (също на 200 м бътерфлай), призът за най-добър във възрастта си на Балканския полуостров, гарнирано с три титли и общо пет отличия в София.

От петте му рекорда пък най-впечатляващ е този на 200 м бътерфлай от 1:55,55 мин., поставен на световното първенство в Будапеща. Отрежда му първото място в класацията на БФПС.

Иванов е Най-добрия млад спортист за 2016 в анкетата на Viasport.bg. Намери място и в десетката за Спортист на България за 2017 г.

Други двама участници от шампионата в унгарската столица са негови подгласници. Лъчезар Шумков (Спринт, София) е втори в класацията на БФПС за националния си рекорд на 50 м бруст от 27,72 секунди поставено на летния държавен шампионат на голям басейн. 

Александър Николов от ПСК Черно море (Варна) е трети за рекорда си на 100 м св. стил на същото първенство, когато стана първият българин, слязъл под 50 секунди. Плува за 49,53 сек.

Треньор годината в родното плуване е Николай Вакареев. Наставникът на Антъни Иванов беше единственият от колегите си с двама състезатели на шампионата в Унгария. Венцислав Айдарски завърши на представителното 14-о място на 10 км открити води в езерото Балатон. За това си плуване Айдарски ще получи плакет за достойно представяне. Ветеранът е на девето място в десетката за времето си на 1500 м св. стил – 15:48,73 мин. поставено на турнир „Александър“ в Солун.

Иначе подгласници на Вакареев за Треньор на годината са Димитър Виденов (Спринт, София)  и Никола Петров (ПСК Черно море, Варна) – наставници съответно на Лъчезар Шумков и Александър Николов.

Призьорите от десетката ще бъдат наградени по време на държавното лично отборно първенство за мъже и жени на басейна на Спортната Палата в София. Самата церемония ще бъде на 18 декември (вторник) от 17:40 часа.

Вижте десетката ТУК

 

За достойно представяне при плуването в открити води освен Венцислав Айдарски ще бъдат наградени двама състезатели на варненския Астери и Винко Юкич.

Това са Василики Кадоглу, която във Франция стана десета в Европа при девойките на 10 км и съотборникът й Арсений Бекетов, записал 11-о място.

В синхронното плуване за единадесетото място във финала на комбинираната програма на европейското първенство за девойки в Белград, ще бъде награден ансамбъла ни в състав: Александра Атанасова, Далия Пенкова, Деница Димова, Елица Даскалова, Йоанна Кирчева, Мария Миронова, Ния Атанасова, Ния Костадинова, Никол Атанасова и Радина Симова с личен треньор Галина Георгиева.

Списъкът със спортистите, техните треньори и постиженията им бе утвърден от Управителния съвет на БФПС на 13 декември.

 

Снимки: Евгени Цеков, Делян Господинов и Ивелин Солаков

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар