Антъни Иванов: Знам какво ми трябва за европейски медал

 

Антъни Иванов започна новата 2018-а година, както завърши предната. Като победител или номиниран в престижни класации. Беше избран плувец №1 на България, Спортист №1 в Сандански. Получи и най-голямото признание – стана четвърти в анкетата за Спортист на България.

18-годишният търновец, който е състезател на Николай Вакареев и Вихрен получи бе удостоен за изумителните и постижения през 2017 г. Антъни Иванов стана трети на световното първенство за юноши в Индианаполис, осми при мъжете от Будапеща (също на 200 м бътерфлай), взе три балкански титли, десетки държавни, записа и девет национални рекорда.


Те му гарантираха за втора поредна година и първото място в анкетата на Viasport.bg за Най-добър млад спортист на България.

Антъни, какво означават за теб победите и присъствието в класациите за постиженията на състезатели от всички спортове?

– Благодаря на родителите си, треньора ми Николай Вакареев, на съотборниците и противниците, които ме дърпаха към тези постижения, за да получа и наградата на Viasport.bg.

Спечелването и участието в подобни класации и ласкателство не само за мен, но и за плуването като цяло. Радвам се, че така се популяризира „синият“ спорт.

– С треньора ти Николай Вакареев заявихте, че се целите в медал на европейското първенство за мъже и жени в Глазгоу през лятото. Какво е необходимо да направиш, за да го постигнеш?


– Да, целта ми е да спечеля медал, но ще видим как ще мине състезанието на 200 м бътерфлай. Трябва да плувам около 1:54,00 мин.

Мисля, че това време ще е достатъчно за медал.

Проучваш ли съперниците си, с които смяташ, че ще водиш битка на европейското първенство? Гледаш ли техни записи? Определени детайли от плуването им?

– Не гледам нищо свързано със съперниците ми.

– Със сигурност научаваш теоретичната част от подготовката от треньора и баща ти Антон, който е бивш плувец. Ти обаче четеш ли допълнително?

– Не съм се интересувал до момента. В скоро време обаче ще трябва да се поинтересувам и за този аспект на подготовката ми.  

– Отчетохте с Вакареев, че трябва да работите върху старта, подводните, обръщанията и други елементи. Действате ли в тази насока?

– Работя за старта и обръщанията повече във фитнеса и засега има резултат.

Колко лагери ще имаш до европейското първенство?

– Предстои ми лагер на високопланинската база Белмекен. После ще отидем на шампионата на Гърция и след това са републиканските първенства. И накрая е най-важното състезание – европейският шампионат в Глазгоу.

Не знам точно колко ще бъдат участията ми на състезания, но мисля, че са достатъчно, за да съм подготвен.

– По време на тези лагери ще има ли човек от плувния отбор на бъдещия ти университет в Оубърн, щата Алабама?

– Не, няма как да има. Общуваме в интернет. Знаят какво правя. Обсъждаме всичко свързано с плуването в двупосочен аспект –  какво се случва при тях и какво с моята подготовка и състезания.  

– Научили вече бойните песни на отбора?

 – Ха-ха, още не съм.

Ще си татуираш ли тигър – символа на новия ти отбор? Как по принцип гледаш на татуировките?

Ще видим там. Съмнявам се, но човек никога не знае. Харесвам татуировки, но не съм сигурен напълно, че искам такава.

Неизкушените от плуването свързват спорта ти с твоите успехи, но се забелязва раздвижване във всички възрасти…

– Новата вълна от млади и талантливи плувци започва да навлиза при мъжете и жените все по-силно. И това много ме радвам. Мисля, че имаме голям потенциал за няколко финала на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина).

– Покрай спорта не ти остава много свободно време. С какви филми разтоварваш?

– Повечето време гледам телевизионни сериали.

– Получи за награда велосипед, но гледаш към автомобила. Изкара ли вече шофьорска книжка?

– Още не съм. Имам няколко оставащи часа и би трябвало скоро да завърша шофьорския курс.

Церемонията по награждаването на Viasport.bg се състоя на Благовещение. В тази връзка скачал ли си за светия кръст някога?

– Скачах миналата година за пръв път в Сандански, но не успях да го хвана.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар