Антъни на европейски финал

 

Антъни Иванов записа финал за българското плуване на европейското първенство за мъже и жени в Глазгоу (Шотландия).

Осмият в света и трети при юношите го направи в коронната си дисциплина 200 м бътерфлай, влизайки със седмо време – 1:56,58 мин.

Състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) плува във втората полуфинална серия. 

 

Състезава се редом до водача в световната ранглиста и рекордьор при юношите Крищоф Милак (1:55,38 мин.).

Финалът е утре вечер (5 август). Вечерната сесия в плувния комплекс „Толкрос“ започва в 19:00 ч.

 

Националният рекорд на Антъни е 1:55,55 мин. е от първенството на планетата за мъже в Будапеща през миналата година.

 

Амбициран е да слрезе под него, за да се бори за медал.

„Доволен съм от плуването си. Подведох се от Милак, мислейки че тръгва много бързо и затова спестих сили. Спестих сили и в подборните серии. Ще анализраме с треньора ми Вакареев разбивките по петдесетачки от полуфинала, за да видим къде са резервите. Влизането ми в Топ 5 ще успех, но утре ще плувам за медал“, коментира пред БНТ HD Иванов веднага след поредното си силно представяне на международна сцена.

Държавната медия излъчва пряко шампионата с включвания от миксзоната.

Денислав Калчев

Последният мъжки финал на европейско първенство за мъже записа друг делфинист Денислав Калчев, който през 1997 г. в Севиля стана осми на 100 м бътерфлай. 21 години!

Тогава за последно имахме представители и в четирите основни „сини“ спорта – плуване, синхронно плуване, скокове във вода и водна топка.

Две години по-рано във Виена Калчев също бе осми на 100 м бътерфлай. Силистренецът – възпитаник на Веселин Суров и Доростол, който дълго време държеше рекордите в делфина и съчетаното, има европейски финал в Атина през 1991 г. когато при дебюта си на 18 години стана осми на 400 м съчетано.

 

Потенциал за влизане на континентален финал при мъжете имаше и Михаил Александров, но живеейки в САЩ, концентрираше участията си около световни първенства и олимпийски игри.

На малък басейн е двоен бронзов медалист от унгарския град Дебрецен през 2007 г.

Нина Рангелова

Иначе последните български финали на европейски финали записа Нина Рангелова, която в Лондон през 2016 г. стана шеста на 100 м св. стил и седма на 200 м св. стил. Две години в Берлин по-рано направи влизане в голямата осмица на същите дисциплини.  

Рекапитулацията показва, че имаме общо десет медала в басейна от европейски първенства, седем индивидуални са на сметката на Таня Богомилова, включително и титлата на 200 м бруст от София’85.

Таня Богомилова

Осмият е с нейно участие – в смесената щафета 4 по 100 м (трето място). Две отличия има Соня Дангалакова (сребро и бронз), едно (бронз) – Ваня Аргирова.

Иначе в Глазгоу гордостта на Великобритания Адам Пийти спечели очаквано златото на 100 м бруст с нов световен рекорд – 57,00 сек. 

 

 

Новата руска звезда Климент Колесниксов (19 г.) също направи световен рекорд, триумфиарйки на 50 м гръб с 24,00 сек.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар