Антъни осми в Европа

 

Антъни Иванов е осми в Европа. Състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) изневери на традиционната си тактика, да тръгва по-бавно и да атакува в последните метри и това се оказа решаващо за амбицията му за медал на  200 м бътерфлай в Глазгоу (Шотландия).

Призна го и след финала.

Антъни даде време 1:57,88 мин., което е далеч от националния му рекорд от 1:55,55 мин., който постави на миналогодишното световно първенство в Будапеща, където също стана осми.

Резултатът щеше да е достатъчйн за бронза в Глазгоу.

Шампион стана новата унгарска суперзвезда Крищоф Милак (18г.), триумфирал с време 1:52,79 мин. Той е с година по-малък от Антъни и най-оспорваният му съперник през последните три години. Планетарен шампион и рекордьор за юноши е, както и водач в световната ранглиста за тази година.

Втори е друг унгарец – Тамаш Кендереши с 1:54,36, а трети е италианецът Федерико Бурдисо с 1:55,97 мин.

 

Резултати от финала на 200 м бътерфлай ТУК

При дебюта си на такъв форум в Лондон през 2016-а, когато бе на 16 години, Антъни остана първа резерва за финала на 200 м бътерфлай. Завърши девети в генералното класиране.

Така най-доброто класиране за мъжкото ни плуване на европейски първенства на голям басейн е четвъртата позиция на щафетата ни 4 по 200 м св. стил от София през 1985 г.

Най-доброто индивидуално позициониране – шестото място на Георги Михалев на 200 м гръб.

Иначе последният финал при мъжете беше преди 21 г., когато в Севиля Денислав Калчев стана осми на 100 м  бътерфлай. Силистренецът има още две влизания в голямата  осмица – във Виена’95, отново на 100 м бътерфлай и на 400 м съчетано в Атина’91.

Рекапитулацията от медали за българското плуване  на европейски първенства на 50-метров басейн е десет медала (всичките взети от жените ни), една титла – седем на Таня Богомилова (200 м бруст София’85), осмото отличие е с нейно участие – бронз на щафетата 4 по 100 м  на същия шампионат.

В плувните спортове медалите са общо 16 – извън басейна са титла и сребро на скачача Петър Георгиев и четири от плуването  в открити води – три на Петър Стойчев (пълен комплект от три първенства) и бронз на Иванка Моралиева. Стойчев  е носител на единствената титла за „сините“ ни спортове на европейско първенство – 25 км от италианския град Пиомбино през 2011 г., година след световния му триумф в Шанхай.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар