Антъни: За световното съм по-бърз от финала ми в Будапеща

Най-добрият български плувец Антъни Иванов се чувства по-бърз за предстоящото световно първенство в Южна Корея от формата, вкарала го във финал в Будапеща преди 2 години.

Студентът в американския университет Вирджиния Тех смята, че на коронната си дисциплина 200 м бътерфлай е готов за време от 1:54,5 мин., гарантиращо му място в голямата осмица.

Плувците заминават в понеделник следобед (15 юли), а на следващия ден късния следобед трябва да са пристигнали.

„На световното първенство в Будапеща затворих финала, надявам се някой след мен да го направи в Корея. Чувствам се по-добре отпреди две години, както и от миналата (когато влезе в Топ 8 на европейското в Глазгоу – б. а.). Убеден съм, че финалът ще се затвори около националния ми рекорд (1:55,55 мин.), освен ако не стане някоя суперизненада. Подготовката ми мина отлично. Практически от завръщането ми от САЩ в края на май съм в лагерна обстановка“, обясни Антъни на пресконференция в пресклуб „България“, където бе награден за Спортист №1 на месец декември 2018 г. за финала си на световното първенство на малък басейн в Китай.

В Корея ще има седмина съотборници от Вирджиния Тех. Там ще бъде и треньорът му Серхио Лопес, който ще е консултант на тима на Египет.

Иванов, който единствен от плувците ни е с покрит олимпийски норматив „А“, гарантиращ му място в Токио догодина, ще вземе участие на държавния шампионат на столичния басейн „Дана“ от четвъртък до неделя.

За състезателя на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански) първенството ще е с тренировъчен ефект.

Може да се опита да плува 200 м бътерфлай с негативен сплит – второто му сто да е по-бързо от първото.

Иванов разясни и как върви подготовката му в САЩ.

 

“Тренировките са по-малко, работи се повече за физическа подготовка извън басейна. Набляга се много повече върху детайлите, подводната част, обръщанията. Разполагаш много повече хора, от които можеш да се учиш, тъй като сме 60-70 души в отбор на Вирджиния Тех. Навсякъде имаш басейни, зали, които можеш да използваш постоянно, както и възстановяване”, продължава 19-годишният търновец.

Коментира и с какво тренировките и състезанията на ярдов басейн са допринесли за израстването му.

„Помогна ми за обръщанията, подводните също са ми подобрени. Но плуването на ярдов басейн не е плуване, а съвсем отделен и различен спорт. Нещо като аква фитнес с подводни с блъскане. Затова специалисти в тази насока ме “убиват” на ярдовия по-къс басейн, но на 50-метровия изчезват“, обясни Антъни.

Двукратният победител в анкетата на Viasport.bg за най-добър млад спортист разкри и как преминава един тренировъчен ден в САЩ.

“Тренираме сутрин в 6 часа, ставаме в 5:30. В 7 се влиза във водата и се плува най-много 40 минути. След това имаме лекции, после ходя на възстановителни процедури. От 15:00 часа следобед  имам втора тренировка, която е около два часа и половина. После уча и към 9 гледам да съм в леглото, тъй като ставам в 5”, обясни Антъни, който и сега взема изпити и уроци онлайн.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар