Астери – за 10 години, над 3000 медала, 200 рекорда и цяло море от плувци

Астери

Един от най-успешните клубове по плуване в България – КПС Астери отпразнува своя 10-и рожден ден. Варненският отбор е създаден през февруари 2013-та година и за това десетилетие постигна впечатляващи резултати.

В актива на Астери има спечелени повече от 3000 медала, подобрени над 200 национални рекорда от Балканиади, държавни първенства и престижни международни състезания.Клубът е многократен шампион в комплексното класиране за всички възрасти, абсолютен отборен шампион на България за 2021 и 2022 г.

В актива му освен множеството купи, медали и постижения място заемат и едни от най-добрите национални състезатели по плуване в България. Сестрите Джорджия и Василики Кадоглу записаха името си в историята на българското плуване като участници и на двете поредни Младежки олимпиади в Нанджин (2014) и Буенос Айрес (2018), както и в редица европейски и световни първенства по плуване, европейски и световни купи в открити води.

Обещано от Астери

Състезатели на клуб Астери са носители на Награда „Варна“ за „Ученик на годината в областта на спорта“ (2012), лауреати на фондация „Димитър Бербатов “ за най-успелите деца на у нас в областта на спорта (2008, 2009, 2010, 2011, 2012 и 2013) и години наред заемат място в класацията на БФПС топ 10 на най-добрите плувци в различните дисциплини.

Младите шампиони от Астери присъстват редовно в месечните класации за Спортист на Варна, Топ 10 най-добри спортисти на спортно училище „Георги Бенковски“, както и в годишните класации за „Младо дарование“ и Топ 10 за Спортист на Варна.

През 2022 г. клубът извоюва отборната шампионска титла на при мъжете, 1-во място при жени и купата като №1 в комплексното класиране на ДОП. Титлата Триумфът бе на летния държавен шампионат на 50-метров басейн. Абсолютен шампион на България в старша възраст, отново и в трите категории – младежи, девойки и комплексно класиране.

Астери с трите купи за историята

Трудно е да бъдат отличени само няколко имена на състезатели, тъй като повечето плувци в Астери са държавни шампиони и многократни медалисти и рекордьори в различните дисциплини.

Калоян Братанов стана финалист на световно първенство на малък басейн в Мелбърн с щафетата 4 по 200 м св. стил и плува достойно и на планетарното на голям в Будапеща.

Илиян Илиев взе участие на европейското за младежи в Букурещ, Румъния. Лора Великова извоюва два медала на престижния турнир „Мултинейшън“. В открити води Александра Вачкова спечели безапелационно всички маратони, в които взе участие.

В Астери от 2015 г. част от екипа на клуба е Динко Юкич – хърватският плувец от Дубровник, състезавал се за Австрия. Той е едно от големите имена на европейското и световно плуване. В коронните си дисциплини бътерфлай и съчетано плуване е двукратен континентален шампион и вицешампион, бронзов медалист от световно първенство, четвърти на олимпийските игри в Лондон през 2012 на 200 м бътерфлай, носител на медали от престижни форуми.

Мерил е сили през годините с най-великите за всички времена в този спорт – Майкъл Фелпс, Райън Лохти и Ласло Чех. От близо 6 години по покана на председателя на клуб Астери Гергана Василева, Динко Юкич е главен консултант на шампионите от клуба. Неговата задача е да подготвя най-добрите състезатели за престижни международни форуми.

Към настоящия момент картотекираните състезатели са 80 и те тренират под ръководството на тандема Динко Юкич/Гергана Василева. Към тях през 2022-а се присъедини и една от най-добрите състезателки на отбора Джорджия Кадоглу.

След като завърши своето образование в Англия, Джорджия реши да сподели своя богат опит и знания с талантливите състезатели от клуба.

КПС Астери води целогодишно начално обучение към Община Варна и работи освен с таланти за високо спортно майсторство и с деца със специални нужди, здравословни проблеми като предлага рехабилитационни занимания за всички възрастови групи.