Обещано от Астери

 

С основаването на варненския клуб председателят Гергана Василева прогнозира купата, която взе след 8 години

В годината на основаването на Астери (2013) неуморният му двигател Гергана Василева прогнозира, че няма да се чака дълго и младият варненски плувен клуб ще триумфира като отборен първенец при мъжете и жените. Направи го в тогавашната редакция на списание „Плуване & Водна топка“ на националния стадион „Васил Левски“, където вървеше разговорът с нейната голяма дъщеря Джорджия Кадоглу – тя щеше да бъде на новата корица. Бяха паркирали наблизо кемпера, с който обикаляха Европа за турнири, заедно с по-малката щерка Василики. На следващия ден Джорджия щеше да бъде отличена за пореден път сред талантливите деца на България от фондацията на Димитър Бербатов.

Осем години по-късно Астери е шампион – при това в три възрасти, а много от рекордите на сестрите Кадоглу стоят като отправна точка за техните наследнички. „Постигнахме го с много труд, много лишения и една огромна инвестиция от ентусиазъм, амбиция, упоритост и желание да сме най-добрите и да сме в топ класацията на България, за да докажем, че когато има любов към спорта, когато има мечти и когато има високи цели – всичко е възможно“, категорична е Василева.За осемгодишната си история варненският клуб има спечелени повече от 2500 медала, подобрени над 200 национални рекорда от държавни първенства, балканиади и престижни международни турнири.

И още, Гергана Василева успя да направи нещо безпрецедентно за българското плуване – да превърне семеен клуб в стабилна и перспективна организация, която е фактор в българското плуване и чийто треньорски състав е мултинационален. Хърватинът Динко Юкич е главен консултант по всички въпроси, свързани с  плувната методика, общофизическата подготовка и възстановяването на най-добрите състезатели в старша възраст, мъже и жени. Руснакът Антон Гиляревский заема длъжността на старши треньор и подготвя възрастите деца, младша и старша. Самата Василева освен като председател и менажер на Астери тренира малките надежди във възраст „Златна рибка“ и „Весел Делфин“. Лукерия Лобанова е помощник – треньор.

Картотекирани са 94 състезатели във всички възрастови групи. Някои от най-добрите при мъжете следват в различни университети в САЩ. Калоян Братанов, който е национален рекордьор на 50 м св. стил и участник на световни първенства, е студент в Тексас. Георги Цурев е в Бартън, Северна Каролина. В Америка са Борис Митев, Борис Томов.

„Трудно ми е да отлича само няколко имена на състезатели, при положение, че коефициентът на полезно действие на клуба е изключително висок и повечето ни плувци са държавни шампиони и многократни медалисти и рекордьори в различните дисциплини. Имаме много талантливи и качествени деца“, споделя Василева.

Принципите, от които се ръководи клубът

„Основното правило е да работим в екип. Целият треньорски състав обменя идеи. Търси най-доброто решение във всяка една ситуация. Ние сме като едно голямо семейство! Уважение, професионално отношение към работата и състезателите са нашите основни принципи – споделя Гергана Василева. – Важните решения винаги са съгласувани с управителния съвет и партньорите, които са до нас през всичките години. Щастливи сме, че освен прекрасни и талантливи деца имаме и страхотни родители, които изцяло ни се доверяват и ни подкрепят. Това е много важно, за да постигаме тези успешни резултати.“


Варненската плувна школа винаги е била сред водещите. Първите плувни олимпийци са били от морския град. Защо й е тогава на Василева при такава многочисленост във Варна да прави нов клуб?
„Моята голяма дъщеря Джорджия и нейните страхотни постижения бяха основната причина да се появи идеята да създам собствен клуб. После имаше много желаещи да тренират и да се състезават за Астери. След няколко години на усърдна работа и отдаденост отборните успехи и трофеи бяха факт“, продължава Василева. За нея увеличаването на броя на плувните клубове винаги има плюсове и минуси.

„Всеки има собствена визия за начина на работа, за това как да си презентира клуба. Ограничавайки броя на клубовете, се ограничава и възможността повече деца да вземат участие в държавните първенства. За мен конкуренцията между клубовете и между самите състезатели е полезна и силно мотивираща.“ 


С любов към плуването

„Винаги съм говорила с възхищение за любимото ми плуване на всички, с които се срещам – и познати, и непознати. Това е уникален спорт без аналог по своята същност. Плуването е необходимост и несъмнено този спорт е  най-щадящият здравето на човека. Единственият спорт, който е препоръчван за възстановяване след счупвания, операции, здравословни проблеми, гръбначни изкривявания, дори депресии и психични разстройства. Неслучайно едни от най-мощните възстановителни средства са хидротерапиите базирани на водата, която е в основата на здравните превенции, рекреацията и позитивните ефекти от нейното действие подобряват качеството на живот и качеството на отдих. Според мен трябва да бъде въведено задължително обучение по плуване във всички учебни заведения от детските ясли до университетите така, както фигурира в учебния план физическото възпитание. Както обичам да казвам – не всеки може да знае как да играе футбол или баскетбол, но всеки трябва да умее да плува. Защото има основни плувни познания и ако , животът ни поднесе екстремна ситуация, да съумеем да се справим с нея.“

Приятел или треньор

„Обичам с цялото си сърце всички наши деца. Държа да се обръщат към мен с „Гери“ и да гледат на мен като на най-добрия им и близък приятел, с когото могат да споделят всичко и на когото могат да имат доверие. За мен едно от най-важните неща е именно обратната връзка, отношенията и контактът с децата. Само тогава може да се изгради силна връзка треньор-състезател, обяснява  Василева. – Предвид епидемичната обстановка в цял свят през последните 2 години е изключително трудно в тази крехка възраст след завършване на средното образование младите да бъдат задържани в басейна. Тази постоянна несигурност и затваряне на басейните и отлагането на състезания влияе силно негативно върху психиката на плувците. И ако те нямат някакви сериозни допълнителни стимули е почти невъзможно да намерят основателна причина да продължат да тренират.

Майка или наставник

Отговоря с любим цитат. „Не трудното, а лесното погубва човешкото в човешката душа, тогава тя ще разкрие своята хубост без шмиргела на грозните неща.. затова усмихни се в нередност, усмихни се в беда. Духът с усмивка мери своите висини. Загърби мига си черен – усмихни се, усмихни!“. Аз съм една щастлива майка, защото и двете ми дъщери – и Василики, и Джорджия успяха да участват на едни от най-големите плувни форуми в света, в това число и Младежките олимпийски игри – в Нанджин 2014 и Буенос Айрес 2018. След всички рекорди, медали и успехи дойде и моментът, в който всяка една от тях да продължи да се развива и да прави това, което желае. Мога само да им пожелая попътен вятър на кораба наречен – Живот!“

В открити води

Астери е от шепата клубове у нас, подготвящ целенасочено плувци за открити води – продължава Гергана. – Има сериозни класирания и редица участия в европейски и световни купи, призове от престижни международни маратони, титли от откритите първенства на Франция и Испания. Има огромен потенциал този вид плуване тепърва да бъде развит в България и ще е от полза да бъде създадена маратонска секция, която да се концентрира върху организирането на държавни първенства по открити води и да съдейства на тези състезатели, които желаят да се занимават. През тази година наш състезател спечели медал на 5000 метра на силния турнир „Комен къп“.


Василики Кадоглу с Георги Цурев

Радвам се на успеха на всяко дете и на всеки медал или класиране, в които виждам, че вървим в правилната посока, резултатите се подобряват. Важно е децата да са щастливи. Да идват с желание. Да плуват със сърце и да се наслаждават на постигнатото – завършва Гергана Василева. – Със сигурност за последните 8 години в Астери съм имала хиляди поводи да се чувствам горда с успехите на нашите състезатели!“

Публикувано в брой №37, зима на сп. „Плуване &Водна топка“, а поводът е титлата на държавното първенство на Астери.

Вашият коментар