Цанко Цанков се цели в рекорда на протока Гибралтар

 

Голямата цел на Цанко Цанков е да постави рекорд по преплуване на Гибралтар. Най-доброто постижение е на испанеца Давид Медина от 1996 г. – 2 часа и 26 минути. Това съобщи бургазлията на пресконференция в Пресклуб „България“, след като се завърна от квалификацията, в която записа най-добро време. И влезе сред 24-те спортисти, които ще плуват в Гибралтар през лятото. Това ще се случи между 1 и 10 септември тази година. Датата ще се избере съобразно климатичните условия.

Плуванията през протока имат над 120-годишна история, като досега българин не е изминавал разстоянието от Европа до Северна Африка. Разрешенията за преодоляване на протока се дават трудно и досега са се случвали ежегодно само индивидуално и в кратък отрязък от време, най-вече поради сложните метеорологични условия и силния трафик на кораби. В последните три години заради пандемията плувания не е имало и затова са се натрупали много желаещи да опитат силите си на Гибралтар. Протокът е едно от най-авторитетни седем световни преплувания, след които на първо място е Ламанша, където Петър Стойчев стана първият, слязъл под 7 часа и рекордът му дълго стоя неподобрен. Всъщност само Ламанша и Гибралтар са европейските дестинации в Топ 7, а другите супердестинации са в останалите части на планетата.

Плуванията в Гибралтар се организират и администрират единствено от Асоциацията по преплуване на Гибралтар. Която допуска до възможността да го направят само проверени спортисти с много добри функционални възможности и срещу сериозно заплащане. Поради таймаута сега за първи път се е наложила квалификация в две части. 16 по 100 метра в басейн в Барселона на минута и 30 секунди, където е било необходимо да се поддържа силно време на всички отсечки. След това до същинската квалификация във водите отново край Барселона са допуснати 167 плувци от 15 страни, сред които Цанко Цанков е постигнал най-добро време – 56 минути и 28 секунди на 5000 метра.

За 24-ите плувци, които ще стартират в своеобразното състезание, са осигурени придружаващи лодки – по една за четирима. Стартът е своеобразен, защото на практика всеки ще плува за лично постижение и удовлетворение, като няма награден фонд. Квартетите са разпределени според квалификацията. За да гони голямата си цел за нов рекорд в протока най-вероятно на Цанков и екипа му ще се наложи наемането на собствена лодка с опитен навигатор-лодководач. Който да подпира най-добрия път през протока съобразно теченията във водата, в който се сливат Средиземно море и Атлантическия океан. В противен случай може да се окаже, че българинът ще трябва да се съобразява със скоростта на другите трима с неговата лодка, които поне по резултатите от квалификацията може да се окажат по-бавни от него.

Най-късото разстояние между Европа и Африка е 14,4 километра по права линия, но това е от скалата Гибралтар, откъдето е невъзможен старт на плуването. Затова плувците ще тръгнат от малко испанско селце встрани, където разстоянието до Мароко вече е 17,6 километра.

„Ще се плува около 20 километра – заяви Цанков. – Защото в открити води и в тези условия е невъзможно да се движиш по права линия, а и трябва да бъде избрано най-подходящото място за финиширане. Това е особено важно, защото приближаването и подходът към брега трябва да стане там, където няма скали на повърхността. Плуването се счита за завършено и съответно се фиксира време когато състезателят стигне до брега и водата вече му е до глезените. Има страшно много важни неща и подробности по организацията, които трябва да извършим с моя екип освен тренировките.“

По време на плуването Цанков ще получава подкрепа и съвети от испански треньор, като в последната година е ползвал и опита на английски специалисти в плуването в открити води. Когато постави световния си рекорд в Бургас на 12-чесово непрекъснато плуване в 50-метров басейн спортистът се подготвяше с Красимир Захов.

Много ценни съвети на Цанко Цанков сега е дал на няколко пъти Петър Стойчев – член на Залата на плувната слава в САЩ, 11-кратен носител на Световната купа по плувен маратон. Освен това Стойчев подсигурява условията за тренировки на Цанков на столичния басейн „Спартак“. „Много съм му благодарен за всичко, което прави за мен, защото той има огромен опит в плуването в открити води и го споделя с мин с готовност и удоволствие.“

Към момента зад начинанието на Цанков не са застанали държавни организации, но плувецът е убеден, че ще осигурят необходимите за начинанието поне 10 хиляди евро.

Вашият коментар