Астери държавен шампион с рекорд


Астери спечели държавното отборно първенство по плуване, триумфирайки на трите фронта – в генералното класиране, кпри мъжете и жените, а купата отиде във Варна за пореден път от 2016 година насам.
За Звездите това е втория голям успех в клубната история след завоюването на титлата на ДЛОП миналото лято – на същия 50-метров басейн „Диана“ в столицата.

Воденият от Динко Юкич Астери оглави класирането от първия състезателен ден и го закова с победа и национален рекорд в мъжката щафета 4 по 100 м смесена – 3:49,77 мин. Досегашният клубен рекорд (с две десети по-бавен) бе на завършилият втори тим на ПСК Черно море (Варна)– 3:49,97 мин. от 4 април миналата година.

„Неочаквана, изстрадана победа, следствие на дългогодишните усилия на треньорския екип и състезателите. При това постигната без силните ни състезатели Калоян Братанов и Борис Митев, които не можаха да пристигнат от САЩ. Страхотна радост и емоция. За първи път плача за победа“, сподели пред
BGswim.com президентът и мениджър на Астери Гергана Василева, която утре (19 април) празнува рожден ден.

Треньорът на Астери Динко Юкич с Виктор Русинов – първи на 200 м бруст и смесената щафета 4 по 100 м

ПСК Черно море е втори в генералното класиране, втори при мъжете и трети при жените, но ситуацията можеше да е различна в присъствието на Антъни Иванов, Бояна Кирчева, която получи инфекция в навечерието на шампионата. От миналогодишният тим отсъстваха Азра Янък и Калина Николаева, преминала в пловдивския Спринт, завършил на второ място при дамите. ПСК Черно море спечели три от шестте щафети.

Без трениращия в Швейцария Йосиф Миладинов на трето място в генералното класиране е Младост91 (при мъжете също), който до 2015 г. в продължение на години беше на върха.

За държавното първенство точки взеха 39 клуба от заявените 48, а заедно със състезателите на Украйна, Екатерина Аврамова, плуваща за Турция, и Валентин Чайков от унгарския Васас заявените състезатели бяха 511. Самото първенство беше за набор 2009 и нагоре.

Сред запомнящите плувания беше това на Дениел Нанков, който остана на 7 стотни от норматив за световното първенство в Будапеща. От първи пост на кроуловата щафета на ПСК Черно море излетя за 49,33 сек. Нормативът е 49,26 сек.

Победата му в индивидуалния старт с 50,11 сек. е най-силното постижение на шампионата по точковата таблица на ФИНА – 820.

Нормативите ТУК
 
При жените най-силно е времето на Екатерина Аврамова на 100 м гръб 1:01,70 мин (807 т.). Жанет Ангелова от Акулите Бургас записа три победи 200, 400, 800 м св. стил и второ място на 100 м св. стил.Три победи има олимпиецът Калоян Левтеров на 100, 200 м гръб и 200 м св. стил, където можеше да има интригуваща битка с Петър Мицин, който обаче направи фалстарт в подборните серии. Преди вечерната програма на последния ден 16-годишният състезател на Николай Вакареев и Вихрен
(Сандански) атакува норматива за световното първенство за мъже в Будапеща, но самотното му плуване не даде резултат.

Заслужава да бъдат отбелязани вторите места на 13-годишната Катрин Радичева от Каменград – на 50 м бруст (34,46 сек.) и 100 м бруст (1:15,85 мин.).

Първенството мина без повечето от водещите фигури на българското плуване. В американските си университети още са олимпийците Диана Петкова, Антъни Иванов, Любомир Епитропов, както и Йордан Янчев и братята Тонислав и Симеон Събеви. Йосиф Миладинов води подготовка за световното в Швейцария.

От ПК Сандански липсваше и Радостин Кръстев, а тимът беше представен от седмина младоци от наборите 2009-2007 и това се отрази на класирането. Не се появи и Павел Банчев, а друг левскар и национал Георги Янев не довърши поради грип шампионата.

На първенството падна само един рекорд, покрити нормативи за европейски и световни първенства нямаше. При жените при наличието на 50 отбора, само 20 можаха да направят щафети на 4 по 200 м св. стил.

Първата на 200 м бътерфлай (2:20,82) е на повече от 7 секунди от националния рекорд на Невяна Митева 2:13,69 мин. от 1988 г. и още по-далеч – 19, от световния – 2:01,81 мин.

Освен Даниел Нанков друг със слизане под 52 секунди на 100 м св. стил на финала нямаше, а кралската дисциплина е основен измерител за състоянието на плуването.


Резултати и статистика ТУК

Украинският треньор Иван Сивак (със сивата фланелка) участва в шампионата със състезатели, водещи подготовка у нас след протегната ръка от БФПС. Сивак има важно място в плувната история на България. Бе в щаба на националния отбор в средата на 80-те и с принос за успехите на Таня Богомилова.

Националката Габриела Георгиева изведе смесената щафета 4 пи 100 м на Дамини ЛВ до титлата.

30-годишният Лъчезар Шумков (Спринт, София) не е загубил младежкия си ентусиазъм. Стана отново първи – на 50 м бруст, тренира и за маратони.

Вашият коментар