Австралия предупреди бойкотиращите спортисти в Токио

 

Австралийският олимпийски комитет предупреди спортистите да избягват всякакви форми на протест по време на игрите в Токио догодина.

Поводът е бойкотът на плувната звезда Мак Хортън, който на световното първенство в Южна Корея отказа да се здрависа и да се  снима с китаеца Сун Ян, замесен в серия от допинг скандали.

Въпреки че плувната федерация на Австралия адмирира и подкрепи поведението му, Националният олимпийски комитет се разграничи категорично.

„Австралийският олимпийски комитет уважава правото на спортистите да изразяват позиция, но подиумът на олимпийските игри не е мястото, където се показват лични виждания, независимо от тяхната значимост. Радостта и значимостта на момента трябва да бъдат уважавани от всички, а не бойкотирани от който и да е. Има други форуми, където личните позиции може да бъдат декларирани, без това да повлиява негативно на останалите спортисти“, се казва в изявлението на НОК на Австралия, цитирано от „Дейли Телеграф“.

Историята помни случай, при който е отнеман олимпийски медал заради протест. На игрите в Пекин през 2008 г. състезаващият се за Швеция борец Ара Абрахамиан остана без отличие за бойкот на съдийско решение.

В същото време Мак Хортън бе изваден от отбора на Кока-Кола за Токио и заменен от параолимпиеца Дейлън Алкот.

Сун Ян е в отбора на Китай на най-популярната безалкохолна напитка.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар