Бански Speedo за мускалче

 

От 60-те до 80-те години на миналия век банските и очилата на Speedo имат наистина митологичен статус. В този период с марковите продукти са записани много от значителните постижения в българското плуване. Дори буквално, тъй като протоколите от държавните шампионати са брандирани с марката на световния лидер. В няколко от тях най-челните позиции фигурира името на многократния държавен първенец и рекордьор Васил Добрев. Превръща се в еталон за делфинист, летейки с банските на Speedo.

 

Васил Добрев не може да си спомни точно кога за първи път е видял на състезание хубави бански, но предполага, че е в средата на 60-те години на миналия век. Спомня обаче съвсем ясно, че още по това време банските Speedo били еталон на бързо плуване и престижност. В Народна република България трудно се намирали дори  съвсем обикновени плувни очила, а да имаш плувки с марката Speedo е все едно да уцелиш голяма печалба от тотото. Тогава са единици тези, които разполагали с такива бански, донесени от чужбина или са взети чрез разляна.

 

Добрев разказва, че плувците си доставяли хубави бански, очила, хавлии и джапанки, когато били извън страната на състезания. Най-търсени били екипите с характерното лого Speedo.

 

Когато даден плувец се появял на басейна у нас с по-хубави бански, другите веднага го заглеждали и се взирали в емблемата.

 

По турнири навън снабдяването с маркови плувки ставало основно посредством така наречения чейндж – размяна на бартерен принцип. Особено вървял алкохолът (водка и коняк), както и пирографираните мускалчета с розово масло, особено подходящи за подарък на дами. Те били евтини у нас, но чужденците, естествено, не го знаели. Редовно вървяла размяна мускалче за едно Speedo.

 

 

Българите получавали маркова екипировка от националния отбор, но това било спорадично и само преди големи състезания. Наставникът Панчо Гюрков (Лека му пръст!) по негова инициатива обзавел целия отбор с хубава екипировка на база личните си контакти.

 

През 1972 г. на олимпиадата в Мюнхен около басейна се въртяло момче, което говорело почти всички славянски езици, разказва Добрев. Справяло се и с българския. Васил го помолил да го свърже с американския отбор за чейндж – мускалчета срещу бански и очила, като особено много искал плувки Speedo. Момчето го завело в хотела на янките. Този ден нашият делфинист не успял да види Марк Шпиц. Получил по няколко чифта бански и плувни очила. Размяната с американците станала ден преди трагичния инцидент, когато терористи нападнали израелската делегация на игрите. След терористичния акт всяка форма на търговия замряла заради драконовските мерки за сигурност.

 

 

Добрев подчертава, че цялата история с търговията не била с цел печалба. Всичко това се налагало защото у нас по това време няма достатъчно хубави бански и очила. Самият Васил имал само един-два чифта маркови плувки, даже най-често по един. Всичко друго раздавал на приятели безплатно.

Накрая рекордьорът споделя, че за него банските „Спидо“ винаги са били едни от най-добрите и с удоволствие плува с тях. В наши дни на ветерански състезания делфинистът също стартира с тях.  

 

Записа 28 рекорда

Васил Добрев е роден е през 1947 г. в София. Той е първият роден делфинист, преплувал 100 м бътерфлай под минута на 50-метров басейн – 59,5 сек. на 10 август 1972 г. по балканиада в София. Състезава се от 1961-а до 1975-а за ЦСКА, печели 20 държавни титли и чупи 28 национални рекорда. Участва на олимпиадата Мюнхен 1972, където е 22-и на 200 м бътерфлай. В наши дни Добрев редовно може да бъде видян на държавните шампионати за ветерани, където неизменно е първенец, както на младини.  

 

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар