Българин преплува 200 метра под вода

Българин е сред най-добрите в света на международно състезание по свободно гмуркане.

Мирослав Минчев преплува 200 метра под вода в басейн (на столичния „Спартак“ по време на Sofia Free diving Cup) и се нареди сред елита на планетата в дисциплината динамична апнея.

До момента най-доброто му постижение бе 196 метра и той казва, че тези 4 метра до новия национален рекорд са били най-трудни.

 

„Натоварването е огромно както физически, така и психически. Аз обичам малките стъпки, защото когато правиш по-големи има възможност да се спънеш. Така че за мен е по-добре така, отколкото да бягам напред и да стане беля. Тези 200 метра ме нареждат в Топ 20 на света“, заяви 44-годишният Минчев.

„За да имам такива резултати, тренирам по три пъти минимум на седмица, спазвам хранителен режим и режим на спане”, сподели още гмуркачът.

Освен динамичната апнея, което е преминаване на дистанция с едно поемане на въздух, втората състезателна дисциплина е статичната.

При нея гмуркачите, с едно поемане на въздух на повърхността, правят опит за продължителен престой под вода. Рекордът при мъжете е над 11 минути, а при жените – повече от 9.

През месец юни в Бургас ще се проведе световното първенство по свободно гмуркане в басейн.

Снимки и резултати от Sofia Free diving Cup ТУК

 

 

Вашият коментар