Българските успехи на световно (I част)

 

В Будапеща за второ поредно световно първенство от всичките си участия България има представители в четири от шестте плувни спорта. И според реалностите това е мечтаният максимум, защото във водната топка това няма как да се случи скоро. На шампионата записваме участие в басейна, в откритите води, синхронното и височинните скокове.

Хубавото е, че запазваме позиции в три от олимпийските спортове и това е още един повод BGswim.com да припомни с поредица най-важните успехи и крайъгълни камъни в историята от българските участия на летни шампионати по плувни спортове.

Първите пъти


За 17 шампионата (с предстоящия) България няма изпуснато световно първенство в плувните спортове. На дебютното в Белград през 1973 г. пращаме четирима – участниците от олимпийските игри в Мюнхен предната година Ангел Чакъров, Васил Добрев, както Стефан Георгиев и Жанет Славчева. Първенството е за трупане на опит и престиж.

Първото финал идва още на следващото първенство и е колективно дело. Прави го в Кали (Колумбия) през 1975 г. мъжкият квартет на 4х100 м св. стил. Българите стартират в следния ред – Стефан Георгиев, Тони Стателов, Димитър Коларов, Людмил Стоев и заемат 8-мо място с време 3:37.34 мин.

 

Димитър Коларов, Людмил Стоев, Тони Стателов, Стефан Георгиев (отляво на дясно) станаха 8-и в света в Кали’75


Първите медали


Първите медали носи Таня Богомилова – сребро и бронз в бруста и общо три финала с този на 200 м съчетано. Битката със Зилке Хьорнер на 200 м бруст е едно от украшенията на шампионата.

 

Първата световна титла.

В Шанхай през 2011 г. за първи път в състезание под егидата на ФИНА се чува родният химн, след като Петър Стойчев изплува 25-те км за 25:10:39,9 ч. Историческото злато подсигури на България 34-ата позиция във вечната ранглиста в класирането по медали.

 

Най-внушителна е групата в Мадрид през 1986 г.

Правим генерална репетиция за олимпийските игри в Сеул’88. Силни плувания освен Таня правят и останалите от „златното“ поколение. Соня Дангалакова е пета на 400 м съчетано.

 

Смесената ни щафета на 4 по 100 м с Бистра Господинова, Таня, Соня и Ваня Аргирова е шеста. Дамският квартет на 4х200 м св. също е на финал – (8). На същата позиция на 100 м бътерфлай е и Господинова. Асът в скоковете във вода Петър Георгиев също е на линия. Имаме и отбор по синхронно плуване.

 

С най-камерна група сме в Пърт през 1998 г.

 

Присъствието на България в плувните спортове запазва скачачката Радослава Георгиева-Копчето. Завърши 21-а и после остана в Австралия.


С най-много отличия е
Петър Стойчев.

Медалите са му три, има и от шампионати в открити води. Освен титлата от Шанхай на 25 км, печели и бронз в същата дисциплина в Барселона през 2003г. В Монреал 2 години по-късно стана трети и на 10 км.

 

Петър Стойчев е рекордьор по участия на световни първенствашест.

Участвал е и в басейна и в открити води – Фукуока’01, Барселона’03, Монреал’05, Мелбърн’07, Рим и Шанхай’11. Можеше да участва на още едно – в Барселона през 2013 г., но прие предложението да стане служебен спортен министър.

 

При дамите безспорен лидер по този показател с четирите си участия е Нина Рангелова. Общо с тези на малък басейн има 9 и е недостижима по този показател.

 

Най-дълга поредица от години участия на планетарни шампионати имат Петър Стойчев – 11 (2001-2011) и Таня Богомилова – 10 (1982-1991).

 

Най-възрастният ни участник е Петър Стойчев, който на 34 години стана световен шампион в Шанхай 2011 г.

 

Трима наши са участвали на световни първенства в два спорта – плуването и плуването в открити води. Това са Петър Стойчев, Венцислав Айдарски и Иванка Моралиева.

 

Василен Димитров, пратеник на BGswim.com в Будапеща

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар