Борислав Георгиев дари архива си на Асоциацията на българските плувци

 

Борислав (Борето) Георгиев от Варна е един от малкото плувни хора у нас, който има усет и разбиране за българската плувна история. Доказателството е, че десетилетия наред е събирал целенасочено и систематично артефакти свързани с българската плувна старина – протоколи от състезания, снимки, изрезки от вестници, бележки, книги, брошури, анализи, отчети, ранглисти и др.  

 

Той не само схваща значението на историческата памет, но и отлично знае на кого да предостави своя архив – Асоциацията на българските плувци и най-популярната българска плувна медия BGswim.com.

 

Те са истински пазител и стожер на българското плувно минало, което намира израз в издадените няколко книги и брошури, стотиците статии в списание „Плуване&Водна топка“ и хилядите материали публикувани в BGswim.com (Първи български плувен сайт).

 

Борислав Георгиев е живата легенда на варненското и българското плуване.  Влиза за първи път в басейна на 12 години и никога повече не се разделя с любовта си към плуването, като е отличен състезател, легендарен треньор и ефективен деятел. Остава верен повече от 60 години на отбора на сърцето си – Черно море Варна.

 

Тепърва предстои обработка на безценния архив предоставен от емблематичния варненец, но може категорично да се каже, че той попадна в най-подходящите ръце.

 

Архивът ще бъде проучен основно от проф. д-р Иван Цанов, който е единственият български плувен историк.   

 

 

Протокол от 1942 г. показващ ранглистата в най-популярната плувна дисциплина – 100 м св. стил   

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар