Божилов в университета на Рангелова в САЩ

Един от водещите ни плувци Петър Божилов ще надгражда спортната си кариера в САЩ като студент в университета, чиято възпитаничка е Нина Рангелова – Южния Методистки в Далас.

Многократният държавен и балкански шампион в средните и дълги кроулови дисциплини ще следва с пълна стипендия. Състезателят на Борис Божилов и Атомик (Козлодуй ) е подписал необходимите документи и чака процедурата за получаване за кандидатстване на виза.

Интерес към него са проявили още 5-6 университета.

Така Петър Божилов става четвъртият от водещите ни плувци, които ще учат и тренират в САЩ. След нова година Антъни Иванов ще се присъедини към отбора на Вирджиния, Любомир Епитропов към Университета на Източна Каролина. Третият от участниците ни на световното първенство на малък басейн в Китай – Калоян Братанов е първокурсник в Университета по селско стопанство и механика в Тексас (Texas A&M University)

Иначе освен Нина Рангелова в Южния Методистки Университет в Далас учи и многократният държавен медалист в бруста Стефан Попов.

Самият Божилов участва на държавното първенство, което се провежда в момента под покрива на Спортната палата в София.

„Избрах да продължа обучението си в Южния Методистки Университет в Далас, щата Тексас, където са учили други двама български плувци – Нина Рангелова и Стефан Попов. Интерес към мен проявиха още около 5-6 университета, но избрах този заради редица плюсове. Образованото там е на доста високо ново, което ще ми помогне за в бъдеще”, сподели пред BGSwim.com Петър Божилов.

За базата и програмата

„Университетът разполага с чисто нов, модерен 50-метров басейн. Басейн, който в България се съмнявам да има скоро. Методиката им на трениране е сходна с тази на която съм свикнал, и с която съм постигнал всичко до момента. Като добавим конкурентната среда в която ще тренирам и всички останали неща като възстановяване, витамини, масажи и т. н…все неща, от които съм се лишавал през годините. Смятам, че ще се получат много добри резултати в басейна“, допълни третият в конкурса Мистър BGswim.

Очакванията

„Подписал съм всички необходими документи. Сега чакам да ми изпратят необходимата документация, за да кандидатствам за виза. По план трябва да замина възможно най-рано, след като ми е готова визата.

Надявам се това да е преди Нова година. Много се радвам и за другите момчета – Антъни Иванов, Любо Епитропов и Калоян Братанов. С Коко даже сме “съграждани” в един и същи щат. Ще се срещаме често. Всички сме наясно, че в Щатите условията за трениране са на светлинни години от тези в България. Ще се изненадам, ако този път на развитие повлияе негативно на резултатите ни”, завърши Божилов.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар