Британска рекордьорка приключи с плуването

 

Един от символите на британското женско плуване – Елизабет Симъндс сложи край на състезателната си кариера. Олимпийката и рекордьорка в гърба обяви решението си чрез социалните мрежи.

При това в шеговит стил. Симъндс написа буквално: „…след 15 силно хлорирани години в света на големия плувен спорт, най-накрая е време да се оттегля и да навляза малко в реалния живот.“

Симъндс беше специалистка предимно в гърба. Представяше Великобритания на Олимпийските игри в Пекин през 2008 и в Лондон през 2012 г. Също и на световни и европейски шампионати. Най-доброто представяне на Лизи в олимпийския басейн бе четвърто място на 200 м  гръб в Лондон.

Има в колекцията си куп медали от другите форуми, на които защитаваше честта на Обединеното кралство. Лизи завършва състезателната си кариера с общо седем медала – два златни, два сребърни и три бронзови. Има отличие и от Игрите на Британската общност.

Симъндс държи и няколко рекорда на Обединеното кралство.

Все още не са подобрени нейните рекорди на гръб за 100 м гръб (56,35 сек.) и 200 м (2:00,83).

Кариерата на Лизи Симъндс винаги е била тясно свързана с тази на нейната съотборничка от британския национален отбор Джема Спофърт. Джема също предпочиташе гръбните дисциплини. Подобно на Лизи, и тя не успя да спечели олимпийски медал в кариерата си, оставайки четвърта в Пекин през 2008-а на 100 м гръб.

Завърши пета на същата дисциплина в Лондон през 2012, след което прекрати кариерата си. Любопитен факт в кариерата на Джема е, че тя успешно се възстанови от панкреатит през 2005-а.

Поради ограничения обем символи, който Туитър позволява, Лизи навлезе в по-големи детайли относно мотивацията за своето решение на личния си блог: „Това беше едно невероятно пътуване през годините за мен. Чувствам се абсолютно привилегирована, че имах възможността да достигна до най-високите нива в спорта, който винаги е бил моят живот. Правила съм много жертви, но съм получила толкова повече обратно от плуването. Разбира се, едно от най-ценните неща са безбройните чудесни спомени, към които ще се връщам постоянно оттук нататък.

В момента се чувствам невероятно развълнувана какво ще ми предложи бъдещето, животът извън активния състезателен спорт. Нямам търпение да приема нови предизвикателства, както в сферата на спорта, така и в други поприща. Подобно на много други спортисти, на този етап от живота ми аз нямам точна представа с какви конкретни проекти ще се занимавам. Сигурна съм обаче в едно нещо. Ще се хвърля с главата напред във всяка нова възможност и предизвикателство, които срещна по пътя си!“


Отворете си сметка в bet365 и залагайте на мачовете по водна топка! Вижте в бет365 най-добрите коефициенти за мачовете от световното първенство по футбол и за нов световен шампион!

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар