Бургаски клуб разширява географията на водното спасяване у нас с евроквалификация

воден спасител

Бургаският клуб „Започни да плуваш” разширява географията на състезателното водно спасяване в България с организирането на турнир, който ще бъде и квалификация за европейското първенство през есента.

Надпреварата “Бургос“ ще се състои от 16 до 18 юни на басейн „Парк Арена“ ОЗК и на Северен плаж.

ПК „Започни да плуваш” организира турнира със съдействието на Български червен кръст и Община Бургас. Подготовката за първото издание започна още през 2020 г., но КОВИД пандемията принуди организаторите да почакат.

Турнирът е с ранг на квалификационно контролно за европейско първенство по водно спасяване през септември в белгийските градове Брюдж и Бланкенберг.

Ще се вземат под внимание най-добрите резултати на състезателите от две дисциплини на басейн (по избор). Също и от тези от дисциплината плуване в открити води (surf race).
Според постигнатите резултати, специализирана комисия към БЧК ще вземе окончателното решение за състава на националния отбор.

Поглед към историята: 7 индивидуални световни титли и една европейска за българското водно спасяване

Иначе основният замисъл на състезанието е да популяризира и стимулира развитието на водното спасяване сред състезателите.

А подрастващите да учи на превенция на водната безопастност.

Участниците трябва да са преминали медицински прегледи, сключили актуална застраховка “Злополука за спортисти” и подали коректно и своевременно документи за турнира.

Броят на състезателите в отбор в индивидуалните дисциплини е неограничен.

„Клубът ни дълги години се занимава с водно спасяване, ето защо сме мотивирани да представим турнира на много високо ниво. Винаги сме смятали, че водното спасяване не е само спорт, но и кауза за всички деца, които се докоснат до него. За нас ще бъде голяма чест да вземете участие и да уважите първия ни турнир”, заяви Мария Златкова – старши треньор в ПК „Започни да плуваш“, както и европейски шампион по водно спасяване.

              Възрастови групи

Група А – юноши и девойки младша 12-14 (родени 2009-2011г.)
Група В – юноши и девойки старша 15-18г. (родени 2008-2005г.)
Група С – мъже и жени- 19-39г. (родени 2004-1984г.)
Мастър А група 40-49 (родени 1983-1974г.)
Мастър B група 50-59 (родени 1973-1964г.)
Мастър C група 60+ (родени 1963 и по-рано)

Всеки отговорник на отбор е длъжен да предостави документ от актуален медицински преглед за здравословното състояние на състезателите и застраховка „Злополука за спортисти” преди състезанието на техническата конференция.

За контакт и повече подробности:

Мария Златкова – 0899 89 57 92
имейл: lifesavingburgas@gmail.com

Мария Златкова европейска шампионка по водно спасяване