Цанков покори нов световен връх за плуването ни (видео)

 

Българският син спорт записа нов връх с планетарен отзвук, след като Цанко Цанков постави световен рекорд за непрекъснато плуване в 50-метров басейн с планирано време от 12 часа. 

Мистър BGswim 2017 навъртя 50 километра и 600 метра, подобрявайки с почти 10 км досегашния стандарт от 1998 г. на словенеца Мартин Щрел.

Цанков достигна стария рекорд още след 9:48,39 ч. часа плуване пред пълните трибуни на басейн на бургаския басейн „Флора“.

 

 

Резултат ще кандидатства за Книгата на рекордите „Гинес“.

 

Медалистът от световно първенство за ветерани преплува 1012 дължини в 50-метровия басейн.

„Благодаря на децата, които участваха с мен, на община Бургас и на зрителите за подкрепата“, бяха първите думи на развълнувания Цанков, който пиеше течности от специален удължителен стик, подаван му от треньорите.

 

Над 230 деца плуваха с Цанко Цанков в съседните коридори на басейна в последните четири часа.

 

Включиха се и ветерани. Всеки, който участва, получи грамота с подпис на Цанков.

 

След историческото постижение кметът на града Димитър Николов връчи на Цанков награда от общината, а на рекорда присъства и заместник-министърът на спорта Стоян Андонов. 

 

 

Цанков водеше самостоятелно подготовка, но при непрекъсната кореспонденция и консултация с Красимир Захов – президент на столичния ПК Спринт (на долната снимка).

 

Съвети получаваше и от Красимир Туманов и Петър Стойчев и др.

 

 

Промените

 

Цанков трябваше да промени физиката и плувната си техника, за да се нагоди към екстремния маратон. Свалил е близо 8 кг от състезателното си тегло. Като изявен спринтьор с изразена мускулатура тежеше 84-86 кг.

„Научих се от шестактов да плувам двутактов кроул. Техниката и пренасянето ми на ръката също претърпя промяна, за да се движа по-икономично“, обясни по време на подготовката Цанков.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар