Цанков ще плува от Европа до Африка след победа над 167 маратонци


Цанко Цанков си подсигури преплуване между Европа и Африка в компанията на подбрани 23 състезатели от цял свят, след като спечели маратона в Барселона.

В мразовитите води на Средиземно море (13 градуса) бургазлията триумфира в 5-километровата дистанция, финиширайки под час – 56:28 мин.

Цанков победи 167 състезатели от цял свят и се класира за маратона в протока Гибралтар. Надпреварата ще се състои между 1 и 10 септември.

Досега в 127-годишната история на преплуването от Европа до Африка няма официално регистрирано българско участие.

„Бях добре подготвен и нямах притеснения за моята форма и издръжливост. Ден преди състезанието организаторите направиха контролен тест в басейн за квалификационните серии по времена – 16 дължини по 100 м. И там дадох най-добро време и поддържах средно темпо от 1:05 мин. на дължина, заяви Цанков. – В морето водата беше много студена и трябваше да бъда концентриран през цялата дистанция от 5000 м. Не ми се наложи да правя силен финален спринт, както очаквах, защото имах преднина и виждах, че съм първи с достатъчен аванс от останалите.“

„Продължавам активно с ежедневните си тренировки до заминаването за Гибралталския проток. Разстоянието там ще бъде около 18 км, но с огромни течения и вълни. Може би във връзка със сигурността, хората, които организират маратона определиха квоти само за 24 състезатели от целия свят, които да получат право да плуват от Европа до Африка. Амбицията ми е не само да съм първия българин в историята на преплуването на протока, но и да го спечеля“, допълни Цанков.

Вашият коментар