Честито на проф. Бистра Димитрова!

 

В навечерието на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, ректорското ръководство и академичният съвет на Национална спортна академия „Васил Левски“ се събраха в Аула Максима, за да отдадат признателност към делото на просветителите и да поздравят своите колеги, придобили през годината образователно – научни степени и академични длъжности.

 

Сред тримата нови професори в Академията е Бистра Димитрова – най-важната фигура в периода на създаването на синхронното плуване (днес вече артистично плуване) в България.

Другите двама нови професори в НСА са Юлиян Карабиберов и Цанко Цанков.

 

В продължение на традицията академично слово произнесе проф. Цанко Цанков, най-новият сред професорите в общността на Академията, с което припомни в исторически аспект значимостта и ролята на делото на Светите братя.

 

Ректорът, проф. Николай Изов, връчи дипломите на придобилите образователно-научна степен „доктор“, академични длъжности „доцент“ и „професор“ и представи заелите академични длъжности „асистент“ и „главен асистент“ в периода януари 2020 – май 2021 г.

 

Пред присъстващите на празника проф. Изов обяви решение на Ректорския съвет за удостояване на проф. Цветан Желязков, дн с почетен знак с лента на НСА за изключителния му принос  за утвърждаване авторитета на Академията и развитие на спортната наука и по повод неговата 90-годишнина. Ректорът допълни, че поради епидемичната обстановка проф. Желязков не може да присъства на церемонията и отличието ще му бъде връчено в подходящ момент. С почетен знак с лента на НСА бе удостоен и Н.Пр. Джънг Джингю – извънреден и пълномощен посланик на Република Корея в България, за приноса му в образованието и популяризирането на Спортната академия сред обществеността у нас и в чужбина.

 

В приветственото си слово по повод празника проф. Николай Изов пожела на членовете на академичната общност преди всичко здраве, за да продължават все така с всеотдайност и отговорност да предават на младите хора знания и опит, а на прекрасните студенти на НСА – успех в сесията и в усвояването на нови знания.

 

„ В навечерието на 24 май мога да кажа, че Национална спортна академия има своето водещо място и роля в системата на образованието в България. И това е благодарение на всички Вас – нашите висококвалифицирани и доказани преподаватели, треньори, специалисти в спорта и спортната наука, в педагогиката, общественото здраве и здравни грижи, на служителите, студентите и докторантите, на всички наши възпитаници, издигащи по целия свят престижа на Спортната академия“ – допълни проф. Изов.

 

Празничният ден завърши с полагане на цветя на паметниците на ректори на НСА и на барелефа на светите братя Кирил и Методий, а заедно с академичната общност почит отдадоха и учениците от 81-во СУ „Виктор Юго“, които  проведоха своя спортен празник на територията на Академията.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар