Цанко Цанков на работно посещение в САЩ за атаката на нов рекорд

Цанко Цанков

Световният рекордьор по непрекъснато плуване в голям басейн Цанко Цанков заминава за работно посещение в Лос Анджелис.

Бургазлията ще участва в един от най-тежките плувни маратони във водите на Тихия океан на 27 август. Президентът и старши треньор на Победа (Бс), който е единствения българин преодолял Гибралтарския проток (от Европа до Африка), ще атакува нов рекорд по 35-километровата дистанция от остров Санта Кателина до Лос Анджелис.

Сега Цанков ще проведе редица срещи с част от ръководството на световната федерация по аква спортове – WOWSA, както и беседи с българската общност отвъд Океана.

Тръгва за САЩ в четвъртък и директно от летището в Калифорния ще се отправи към залата в Коста Меса, където в петък сутринта (наше време) предстои боксовата гала-вечер с участието на Тервел Пулев.

„Заминавам с моя треньор на първото ни посещение в Лос Анджелис. Основната ни цел е да подпишем на място договорите за преплуването на маратона, който ще бъде през месец август, както и да разговарям с екипа от американска страна. Много важно пътуване, защото имаме да уточняваме редица неща, които са свързани с второто ми участие от веригата Ocean 7 – седемте най-трудни маратони в открити води.

В Калифорния ще се видя и с доста наши сънародници от Сан Диего, Сан Франциско и Лас Вегас, които ме поканиха на срещи с тях. Но, първото нещо ще бъде в самото начало на пристигането ми. Веднага тръгвам за град Коста Меса, което е на един час път от Лос Анджелис, за да подкрепя Тервел Пулев. Ще бъда в залата с българското знаме! На следващия ден са работните ми срещи с представителите на WOWSA, както и с лодководачите, които ще ме съпровождат на самия маратон. Много сериозна организация сме направили за посещението ми в САЩ и искам да благодаря на нашия консул в Лос Анджелис Бойко Христов за подкрепата и отношението към мен и екипа ми“, сподели Цанко Цанков.