Цанко Цанков спечели преплуването на Гибралтар

Цанко Цанков

При втория опит на организаторите преплуването на протока Гибралтар се осъществи успешно. Цанко Цанков финишира първи в състезанието, като достигна и стъпи пръв на брега на Мароко. Първият старт преди пет дни беше прекратен поради силно подводно течение и силни вълни.

Ето какво написа Цанко Цанков в профла си във фейсбук:

Днес постигнах една от най-важните цели за мен! Участие в плувния маратон от Европа до Африка през Гибралтарския проток.

Състезанието се проведе в изключително трудните и непредвидими условия на Атлантическия океан. Организаторите бяха на крачка от прекратяване на плуването, поради формирането на гъста мъгла в средната част на протока.

Стъпих първи на Мароканския бряг след 3 часа 56 минути и 3 секунди. Това е една голяма победа не само за мен, но и за цяла България!

За мен е чест да бъда първия българин, преплувал Гибралтарския проток в 127-годишната история на проявата.

Благодаря искрено на всички, които ме подкрепиха и повярваха в мен!

Новината за победата на Цанков, който е родом от Бургас, коментира във фейсук Димитър Николов, кметът на града: „Успешен финал и победа! Нашият Цанко Цанков е първи в преплуването на Гибралтарския проток! Той е финиширал с време 3 часа, 56 минути и 3 секунди! На второ място се е класирал Шон Ноа (САЩ) с време 3:56.15, а на трето място е финиширал Алберто Амбрози (Италия) за 3:56.22. По думите на екипа му състезанието се е провело при много трудни условия, с гъста мъгла в средата на трасето, което прави постижението му уникално. Около 16 450 метра е състезателното трасе на Гибралтарския проток. Поздравления, Цанко! Бургас и аз като кмет се гордеем с успеха ти! Браво за волята, вярата и усърдието! Дерзай, шампионе!