Д-р Драгомир Илиев от МБАЛ „Токуда“: OlivoCap пази ушите при плуване

д-р Драгомир Илиев

„Оливокап“  (OlivoCap) – спрей за уши, е натурален продукт, който ефективно спомага за почистване на ушната кал, по-лесното размекване и премахване на церуменалните тапи. Съдържанието на сквалан (масло, близко по структура с липидите на кожата) допълнително овлажнява ушния канал и предпазва от повторното задържане и натрупване на ушна кал, подсилва водно-липидната бариера на кожата.

Спреят за уши „Оливокап“ е подходящ за всички възрасти – от бебета над 3 месечна възраст до възрастни. Външният слухов канал има S образна извивка. За по-доброто впръскване и проникване на спрея е необходимо да се изправи изкривяването на канала чрез изтегляне на ушната мида нагоре и назад, като при кърмачета издърпването е надолу и назад поради характерните анатомични особености за възрастта.

Продуктът има изключително удобен накрайник за приложение, чрез който се осигурява по-добро проникване на спрея в ушния канал, дори и при анатомични вариации на слуховия проход. Благодарение на състава си е подходящ както при пациенти с повишено образуване на ушна кал, така и за профилактика.

Оливокап1

„Оливокап“ намалява нуждата от почистване на ушите и посещението при специалист „Уши-нос-гърло“. В резултат на хидрофобните си свойства спреят за уши се препоръчва за използване непосредствено преди плуване в басейни и водоеми, като успешно предпазва от навлизането и задържането на вода в ухото. Това го прави особено подходящ както за любители, така и за професионални плувци, играчи по водна топка и въобще всички, които плуват редовно.

Ушният канал притежава външна хрущялна и вътрешна костна част. Костната част е покрита с много тънка кожа, която е без собствени жлези. Хидратирането й се осъществява чрез продукцията на церумен от жлезите на външната хрущялна част. В някои случаи организмът реагира с хиперпродукция на ушна кал. Профилактична употреба на спрея веднъж/два пъти седмично подхранва кожата, спомага за нормалната й бариерна функция и предпазва от замърсяване от външната среда, като едновременно не предизвиква свръхпродукция на ушна кал.

Създаден от компанията CareyPharma, базирана в Пловдив, препаратът OlivoCap стопроцентово разтваря ушната кал. И е много полезен както при отстраняване на водата от ушите, така и за превантивно въздействие срещу нейното евентуално задържане в ухото при третиране с OlivoCap преди тренировка или състезание.

„OlivoCap e незаменим продукт в оториноларингологичната практика, особено за новородени, бебета и деца, който има висока ефективност и самопочиства насъбралата се ушна кал във външния слухов апарат – пише в заключението на изследването сред 32-ама българи на възраст между 1 и 67 години за ефективността на OlivoCap, извършено от доц. д-р Диляна Вичева, д.м., оториноларинголог. – Приложението му в България на практика е традиционно поради съставките му – зехтин, сквалан и ментолово масло, които са старите класически съставни части за предварителна подготовка за промивка на ушната кал.

Предимствата са, че овлажняват ушния канал и предпазват от задържането на вода и церумен във външния слухов проход – превенция срещу развитието на бактерии и инфекции. Продуктът е актуален и защото помага на невръстните майки да се грижат по-внимателно за хигиената на децата си и благодарение на него се избягва травмата от външна намеса от страна на лекар, трудната ушна промивка или аспирация на тази възраст.“