Сбогом на водата в ушите с OlivoCap

Оливокап1

Може би единственото неприятно нещо при практикуването на плувните спортове е задържането на вода в ухото. При плувците водата най-често влиза в ухото при обръщане/салто на стената на басейна, когато се налага рязко движение с глава настрани и често срещу това нежелано навлизане не помагат нито шапката, нито тапите за уши. При скачачите това се случва нерядко при приводняването, а при ватерполистите – когато водата се задържа зад наушниците на шапките, чиято задача е да пазят ушите и тъпанчетата от среща със силно хвърлена топка…

Няма плувец, скачач или ватерполист, който след тренировка или състезание, да не е минал и през странните и нерядко неуспешни „процедури“ за раздяла с нежеланата вода в ухото. Всъщност водата се задържа вътре от натрупаната и непочистена достатъчно добре ушна кал. И веднъж проникнала по-надълбоко и неотстранена навреме, тя може да доведе до сериозни възпаления и отити.

Народните практики в подобни ситуации са скачане на един крак с наведена настрани глава; удряне със сила на главата във възглавницата от страната на ухото, в което има вода; силно разклащане на главата настрани; както и вече екстремното палене на фуния от вестник, втъкната в проблемното ухо, като пламтящата хартия се маха от главата , когато достигне опасна близост – целта е топлината да изпари водата в ухото… При по-сериозни случаи се налага намеса на лекар, като преди това съществуват и рискове за вътрешността при силно и настойчиво ползване на клечки за уши с цел облекчение и създаване на проход за излизане на водата навън.

С продукта OlivoCap този проблем вече не съществува. Създаден от компанията CareyPharma, базирана в Пловдив, препаратът стопроцентово разтваря ушната кал. И е много полезен както при отстраняване на водата от ушите, така и за превантивно въздействие срещу нейното евентуално задържане в ухото при третиране с OlivoCap преди тренировка или състезание.

OlivoCap e незаменим продукт в оториноларингологичната практика, особено за новородени, бебета и деца, който има висока ефективност и самопочиства насъбралата се ушна кал във външния слухов апарат – пише в заключението на изследването сред 32-ама българи на възраст между 1 и 67 години, за ефективността на OlivoCap, проф. д-р Диляна Вичева, д.м., оториноларинголог. – Приложението му в България е от изключителна важност поради съставките му – зехтин, сквалан и ментолово масло, които са старите класически съставки за предварителна подготовка на ушната кал за промивка. Предимствата са, че овлажняват ушния канал и предпазват от задържането на вода и церумен във външния слухов проход – превенция срещу развитието на бактерии и инфекции. В момента продуктът е особено актуален, защото помага на майките да се грижат по-внимателно за хигиената на децата си и благодарение на него се избягва травмата от външна намеса от страна на лекар, трудната ушна промивка или аспирация на тази възраст. Считам, че регистрацията и налагането на продукта в България е от изключителна важност както за оториноларинголози, така и за пациенти.“