Да не подритваме водната топка

Водна топка

Заплетен казус мъти яко водата на водната топка.

Посрещна като за добре дошъл новия председател на БФВТ Дарий Дановски. Големият български ватерполист с впечатляваща кариера в ЦСКА, националния отбор и Франция, бе избран с пълно единодушие от 15 гласа „за“ на събранието на федерацията на 8 октомври 2022 г. Дойде с цялата си енергия, харизма, контакти и възможности, защото имал „морален ангажимент към водната топка“. Разбирайте – този спорт му е дал страшно много, най-вече верни приятели. И сега иска да му се отблагодари, като отдели основна част от времето си да работи за връщането му там, където е бил. Когато Дарий играеше, а и преди това, българската водна топка почти винаги е в голямата игра и на малко разстояние след най-големите световни и европейски сили, с две участия на олимпийски игри.

Накратко амбициите на Дановски са:

  • Финансова независимост на федерацията, като бюджетът й да не се формира основно или само от държавното подпомагане
  • Разширяване на центровете и басейните, където се тренира и играе водна топка
  • Участие на цели 4 национални отбора (за първи път този век, а много вероятно и въобще в 90-годишната история на водната топка у нас) в европейските квалификации и първенства през 2023 година. Осигуряване на пълноценна подготовка на всичките състави. Три тима ще са при подрастващите, а след 2016 г. отново ще имаме мъжки национален отбор.
  • По-добро структуриране на федерацията от гледна точка на административни органи и комисии
  • Непримиримост към непристойните прояви по време на мачовете
  • Подкрепа на всички турнири, организирани от клубовете извън държавните първенства
  • Развитие на нов подход в маркетинга и популяризирането на водната топка у нас
  • Редовни семинари и обучения на родните треньори от авторитетни специалисти от чужбина
  • И още много други инициативи и дейности

Все важни и много сериозни планове за бъдещето на българската водна топка. Които оформят вече декларираната и ясно оформена генерална цел на федерацията – през 2032 година (след два олимпийски цикъла) българският мъжки национален отбор да се класира в Топ 8 на Европа. Което би го пратило на олимпийски квалификации. Това вече е заявил Дановски при срещите си със спортния министър Весела Лечева и с председателя на БОК Стефка Костадинова. Всъщност – не помня през този век председател на БФВТ да се е видял с двете най-важни фигури в българския спорт в рамките на седмица, след като е избран на поста.

По всички тези направления Дановски с покрепата на членове на Управителния съвет и на други съмишленици започна много активна дейност. Но най-много време, за съжаление, сякаш отделя на въпросния казус, който го удари като с мокър парцал още на събранието, на което беше избран.

Месец по-късно историята загрубя. Вече има насрочен протест пред Спортната палата в столицата от родители на млади ватерполисти. Претенциите им са най-вече срещу императивни разпоредби в правилниците на БФВТ, касаещи смяната на клубната принадлежност. Социалните мрежи преливат от хапливи и често обидни постове на ядосани родители. Типично за България по-шумни и по-агресивни са недоволните.

Ето накратко фактите:

В края на април, но преди края на държавните първенства, тридесетина млади ватерполисти напускат Левски и отиват в Славия. Заедно (кога точно – преди или след това, или едновременно с децата, не е много ясно) същото правят и двама треньори. Защо си тръгват всички е тема на съвсем отделен материал. Но… няма как да има дим без огън.

Член 77 от Устава на БФ Водна топка гласи: „Картотекираните състезатели имат следната обвързаност към БФВТ, нейната дейност и водната топка като спорт: …… т.3. Да не сменя клубната си принадлежност в рамките на състезателната година, в която е картотекиран в съответния клуб.“

Един от отборите на Левски не довършва шампионата. А децата вече тренират в Славия докато завършва сезона. Уточнение – родителите на младите играчи потвърждават, че са заявили пред Левски напускането на децата си с нарочни заявления още тогава.

Две поредни общи събрания на БФВТ (второто – това на 8 октомври, е извънредно, свикано заради избор на нов председател) разглеждат спорния въпрос – все пак подобна масова миграция на състезатели може след време да удари здраво и всеки друг клуб. Не че и преди не е имало подобни процеси, но сега мащабът е незапомнено голям. На форума на 8 октомври се прави опит за разбирателство между представители на двата клуба, но по-късно се оказва, че това е неправомерно (в точка „други“ не е обявена специално тази тема). Сякаш се стига само на думи до съгласие, но след това от Славия завеждат три дела срещу федерацията. Едното срещу съответната точка от общото събрание (тя със сигурност ще падне в съда) и две други дела относно дисциплинарни наказания на напусналите треньори.

Големият проблем обаче и досега е картотекирането на децата от Левски в Славия за новия сезон.

Според правилника на БФВТ това може да стане само след като в централата бъде депозиран документ от Левски, че са уредени взаимоотношенията между двата клуба. Другите възможности са съдебно разпореждане или спешна намеса на инспектората на Министерството на младежта и спорта.

Уреждането на взаимоотношенията означава задължително бъде изплатена трансферна сума. Такива са правилата – независимо, че спортът е изцяло аматьорски, а състезателите непълнолетни. Логиката говори, че заради сигурността на клубовете при сформирането на отборите си и вложеното в подготовката им са предвидени финансови компенсации при промяна на клубната принадлежност.

В зависимост от участието или неучастието на всеки играч в национални отбори към съответния момент парите в правилника са фиксирани между 1000 и 4000 лв. на играч. На събранието на 8 октомври претенциите на Левски са за по 560 лв. на състезател (пропуснатите такси до края на състезателната година), а в момента вече са по 300 лв. на спортист. Или общо 9900 лв. за 33-ма състезатели. Междувременно от Левски потвърждават, че като получат сумата, веднага ще я прехвърлят в сметката на БФВТ за развитие на детската водна топка и ще предоставят съответния документ на Славия. Федерацията няма право да откаже картотека никому, ако са изпълнени условията на правилника.

БФВТ отстоява позицията, че няма как да се меси при уреждане взаимоотношенията между двата клуба. Може да има само роля на медиатор в преговори. Каквито разговори вече имаше веднъж на 8 октомври на събранието, а и след това, но засега без краен успех.

Общото впечатление е, че родителите (някои от тях много активни в доброволчестката си дейност първо в Левски, така и сега в Славия – съдействие в организирането на турнири и в транспорта, подсигуряване на качествено онлайн излъване на мачове и цели състезания, други дейности по популяризирането на водната топка, закупуване на тренировъчни пособия, а вероятно и директно финансиране на дейности) са движещата и по-активна сила на процеса в момента от страна на Славия за сметка на клуба в разбираемия стремеж да подсигурят участие на децата си в държавните първенства. А обвиненията им – публични и понякога над допустимата норма на културно общуване, са насочени и към Левски, и към БФВТ. Появиха се и заплахи със сезиране на прокуратурата без да е ясно какво точно би касаело то.

Планираният протест вероятно ще акцентира върху аномалии според организаторите в правилниците на БФВТ и върху искане за промяна на клаузи, касаещи трансферната сума за играчи. От гледна точка на федерацията обаче няма как правилниците да бъдат променяни под външен натиск. Крайният срок за картотекиране за новия сезон е 30 ноември. И всички, надявам се, са убедени, че децата не трябва да го пропускат.

Пътната карта към участието на въпросните 33-ма млади ватерполисти в отборите на Славия за следващия сезон със сигурност минава през още разговори в бърз и делови порядък между клубовете и с плащане на трансферна сума. Чрез съвместни отстъпки (засега това прави основно Левски) и подтискане личното его на всички по оста Славия – Левски – родители – БФВТ. С взаимна търпимост и уважение, защото случаят все някога ще приключи, а животът, спортът и водната топка в сравнително малкия си свят и общество в България продължават и същите хора ще имат много бъдещи срещи по басейните.

Най-вероятно изглежда парите, ако въобще се стигне до плащане, да бъдат събрани от родителите или в идеалния случай дарени от спонсор. Като средствата ще се върнат обратно в детския спорт чрез дейността на БФВТ според заявеното намерение на Левски да го стори.

Основен принцип е, че в основата на нормалното функциониране на спортните федерации е спазването на правилниците, които, повече или по-малко добри, трябва стриктно да се изпълняват. И съобразно прецедентите по-късно могат да се променят по съответния ред.

Другият вариант при липса на съгласие е много неприятен – младите ватерполисти пропускат сезона. Вярвам, че точно стремежът към избягването на подобен вариант може да бъде в основата на пътя към помирение. Което да бъде постигнато от клубовете, изпълнено и от родителите и „заверено“ от федерацията, която всъщност няма как да откаже картотека при наличие на заложените условия в правилника.

При липса на разбирателство ще се чакат решенията на Темида, докато се играят първенствата от новия сезон.

Казано иначе – ако продължим да подритваме водната топка няма как да не си вкараме автогол.

Добавка. След излизането на материала Петър Савчев, председател на Дисциплинарната комисия в оставка по лични причини, както той сам уточни, написа следния коментар във Фейсбук: Чуствам длъжен да кажа, че многократно разясних следното: за никакви трансферни суми не може да става въпрос, когато договор с Левски няма или е с изтекъл срок. Никой не може да лиши даден свободен състезател да смени клуба си. Последният няма пречки да бъде картотекиран в новия отбор. Децата не играха миналата година, защото имаха договори и картотеки с Левски, които не бяха изтекли. Въпросът за треньорите се реши с решение на ДК – бяха предупредени. Остава единствено въпросът да се реши – ако Славия картотекира повече от 7 играчи – бивши на Левски, трябва ли да се приеме, че е налице нелоялна практика и отборите на Славия да започнат с минус 6 точки. 

Бележка на автора. За тези, които не ме познават, съм длъжен да напиша няколко изречения за себе си, макар и да прозвучи нескромно – искам да е ясно от каква позиция пиша този материал, в който съм се стремял към пълна обективност.

Във вече 35-годишната си работа и дейност съм получил двете български награди за спортна журналистика – „Братя Ексерови“ и „Люпи и Мичмана“. И съм единственият български журналист с наградата на Международния олимпийски комитет – „Спорт и медии“. 15 години съм плувал и паралелно в последните пет съм играл и водна топка в Софийски университет. Именно водната топка се превърна в голямата ми спортна любов. Публикувал съм хиляди материали за мъжкия спорт най-вече във вестниците „Земеделско знаме“ и „Труд“, в списанията „Спринт“ и „Плуване & Водна топка“ (издавам го от 2011 г. с 39 броя досега), както и в сайта Bgswim.com (създаден през 2002 г). Коментирал съм десетки мачове по водна топка, както и три олимпийски финала, отразявал съм турнирите по водна топка на пет олимпийски игри. От 2001 до 2018 г. съм член на УС на БФВТ последователно при председателите Ирен Витанов, Данаил Димов, Андрей Андреев (без Алексей Лащилин) и Константин Динев, като в този период три пъти съм подавал оставки. От 2018 до март 2022 г. съм начело на Контролния съвет на БФВТ при председателя Петър Л. Петров. Потомствен славист съм. Написал съм ранната история на клуба – „Хрониките на Славия 1910-1944“, издадена през 2013 г. Възнамерявам да напиша Алманах на българската водна топка.

Същевременно прекратявам да списвам сайта на БФВТ и фейсбука на федерацията, което от дълги години правя безвъзмездно. Сега преустановявам тази своя дейност, вероятно временно, за да не остава и грам съмнение в обективността ми в сложния за водната топка момент, което за мен е много важно с оглед журналистическите ми принципи. И друго в същия дух – в последните няколко дни получих публични обвинения, че в стремежа си към поддържане на културна среда и тон на общуване в групата във фейсбук „Плуване и Водна топка“, където съм администратор, съм „ограничавал“ свободата на изказване на мнения (според мен обидни и недопустими). Затова напускам администрирането на групата също за неопределен срок.