Дениел Нанков: Ще помогна на Йейл да изпревари Харвард в Бръшляновата лига (ВИДЕО)

Даниел Николов

Списание „Плуване & Водна топка“ става достъпно за по-широка аудитория читатели навсякъде по света, предприемайки нова стъпка в разпространението си. До два месеца след излизането от печат, значителна част от съдържанието на актуалния брой ще достига до вас чрез BGswim.com. Генералната идея е да го четете и в мултимедиен формат. Ще рече, във вида, в който е излязъл на хартия, но окомплектован с видеоклипове към съдържанието на съответния текст. При това безплатно.

Ще четете и публикации от предишните броеве на „Плуване & Водна топка“, което подхвана своята 14-ата годишнина. През този най-тежък период за печатните медии у нас се появиха и изчезнаха много издания, при това с подсигурена реклама и широк спектър на читателска аудитория. Екипът на „Плуване & Водна топка“ обаче продължава да отстоява каузата сините спортове да имат свое магазинно издание на хартия, в което да се отдаде дължимото на значимите фигури от миналото и настоящето, на треньорите, състезателите, клубовете. Да издири историческо значимото, да ви поднесе любопитното, цветното. Изобщо целия воден свят.

Обобщаваме: „Плуване & Водна топка“ занапред ще излиза в три формата – на хартия, като дигитално мултимедийно издание и в BGswim.com – по-голямата част от материалите с известно закъснение. Започваме с интервюто на Десимира Тончева с най-бързия българин в малък басейн Дениел Нанков от брой №40, 2022 година.

Дениел Нанков започва голямото си образователно и спортно приключение в Америка

Десимира ТОНЧЕВА

Най-бързият българин на малък басейн, диамантът в огърлицата от таланти на плувния шампион на България ПСК „Черно море” (Вн) – Дениел Нанков, стана част от третия най-стар университет в Северна Америка – Йейл. Варненецът с ангелска визия и великанска доза талант, лауреат на фондация „Димитър Бербатов”, завърши с отличие Математическата гимназия в морската столица. И националът вече действа с извънземна скорост не само в плуването, а и в най-престижните академични среди на Щатите. Няколко месеца преди да прекрачи прага на световноизвестния университет, където са се дипломирали Джордж Буш, Бил и Хилъри Клинтън, Джон Кери и много други велики личности, Нанков ще трупа знания в Mercerburg Academy в Пенсилвания. Ексклузивно от Щатите осмият в класацията за Най-добър млад спортист на България в анкетата на Viasport.bg разкри специално за читателите на списание „Плуване&Водна топка” как възнамерява да сбъдне своя американски блян.

– Дени, какви са първите ти впечатления на американска земя?
Впечатли ме адаптираната към спорта академична среда. Тук имам повече време за тренировки и уча повече, без това да създава организационен стрес в ежедневието ми. Първото ми впечатление е, че системата буквално се грижи за студента. Настроена е да осигури условия и средства, а резултатите зависят изцяло от теб.

Първото нещо в Америка, което грабна вниманието ми, беше добрата организация от страна на колежа, в който се обучавам в момента. На практика ще стартирам обучението си в Йейл през 2023 г. В момента се готвя за изключително високото академично ниво в колеж. Трогна ме и топлото посрещане на американците. Всички бяха дружелюбно настроени към мен и бързо ме приеха като един от тях.

– Успя ли да надникнеш зад стените на университета?
Да, имах покана от университета. Програмата на посещението беше плътна и не включваше обиколка в Ню Хевън, но се надявам по-нататък да го посетя. Двудневната визита беше разписана по часове и включваше много срещи и обиколки на всички кампуси и колежи на територията на Йейл. Останах силно впечатлен от атмосферата там, от мащабите на университета като институция, от мотивиращата среда, която хората създават. Това е третият най-стар университет в Америка и е изпълнен с готически сгради, арки, кули. Странно е, че даже и басейнът, в който тренирахме, беше старинен. Библиотеката, която е една от най-големите в Америка, е изумителна. Имах възможност да вляза в клас по избор. Избрах роботика. Бяха студенти от втори и от трети курс. Начинът на преподаване е съвсем различен. Определено ме очаква огромно предизвикателство.

Даниел Нанков– Разкажи за училището, в което си в момента…
Треньорите на Йейл ме насочиха към няколко близки пансионни училища с развита плувна програма. Приеха ме с пълна стипендия в Mercerburg Academy, Пенсилвания. Това е частно пансионно училище, основано 1893 г. Тук изучавам 4 предмета: математика, физика, история на Америка и предприемачество. Учебният материал не е сложен, но пък е на английски, което е новост за мен. Уча с огромно удоволствие, тъй като съм концентрирам само върху предмети, които са приятни за мен. Всеки ден тренирам с клуба на колежа. С треньора Глен Нойфелд успяхме да създадем програма, която мога да следвам. В момента живея в кампуса на училището. Тази една година, преди университета в Йейл, е подготовка за следващия етап от живота ми.

– Избра ли вече конкретна специалност за университета?
Все още не съм взел категорично решение. Засега съм се насочил към инженерна специалност, защото интересите ми са концентрирани в тази област.

– Всички във Варна, а и в плувните среди на България изключително много се гордеем с теб! И ти пожелаваме успешно развитие! Ще учат ли заедно с теб през същата академична година и други българи?
Да, познавам българин, който започна обучение в Йейл през 2022 година. Това е Мартин Димитров. Засега обаче нямам информация колко българи ще започнем през 2023 г. Надявам се да сме повече. Към момента тук се обучават около 15-ина студенти от България. При посещението ми в Йейл ме свързаха с част от тях.

– Как преминава един твой ден?
Доста натоварено. Сутрин се събуждам в 6:20 и в 7 часа съм в басейна. Тренировката продължава до 8:30, следва закуска и в 8:50 часовете започват. Имаме почивка за обяд и лекциите обикновено продължават до 15:10. В 15:50 започва втората тренировка, която продължава до 18:00 часа. Следва вечеря и подготовка за следващия учебен ден – писане на домашни и учене. В 22:30 часа си лягам, за да мога на другия ден да съм в кондиция.

– Липсва ли ти вече българската кухня? Започна ли да свикваш с местните храни?
Разбира се, но започвам да свиквам и с американската. Очаквам с нетърпение отрупаната трапеза по Коледа вкъщи.

– Как се виждаш след 5 години, когато вече сигурно ще си горд притежател на диплома от Йейл?
В  университета е практика след трети курс да се организират работни срещи с американски компании, в които работодатели дискутират теми със студенти. Много често студентите имат ангажименти към конкретни компании още преди завършването си. Надявам се и аз да намеря подходяща реализация.

– Къде планираш да отседнеш в Йейл – в хостел към университета ли?

Университетът разполага с 13 кампуса, всеки със самостоятелна библиотека, фитнес, кътове за отдих и зона за хранене. Спортистите-студенти нямат много избор при настаняването. Кампусите обикновено предоставят повече удобства и пестят време от транспорт.

– Отделя се изключително голямо внимание на спорта – разбира се, че ще тренираш в местния университетски плувен клуб?
Да, вече се запознах с момчетата от отбора. Разполагахме с доста време заедно по време на посещението ми. Нямам търпение да се присъединя към тях. Видях се и с останалите новоприети, които ще стартират с мен през 2023 година. Всички са супермотивирани и позитивни. Надявам се да допринеса за по-добро представяне на отбора в шампионата на Бръшляновата лига, където отборът на Харвард към момента е водещ.

– Успя ли да разгледаш Ню Йорк и Бостън, които са ситуирани до Ню Хейвън?
Не, има време за Ню Йорк и Бостън. Със сигурност ще ги посетя някой ден.

– Какво остави в родната Варна, което най-много ще ти липсва в Щатите?
Оставих семейство си, приятелите, отбора, клуба, треньора ми Никола Петров в ПСК „Черно море”, но технологиите позволяват да сме в постоянен контакт. Не чувствам носталгия.

– Взе ли си талисман, който вярваш, че ще ти донесе късмет, или напротив – не си суеверен и вярваш, че единствено с труд и желязна дисциплина ще постигнеш високи цели?
Не съм от хората, които вярват в талисмани, а напротив – смятам, че всичко с много труд, постоянство и дисциплина може да бъде постигнато. Винаги съм се осланял на това!

Университетът на Дени е магнит за милиони

Университетът Йейл се счита за една от най-влиятелните образователни институции в целия свят. Член е на Бръшлянова лиг – сдружение на престижни американски висши учебни заведения и същевременно е и една от най-старите гимназии в САЩ.

Негови възпитаници са нобелови лауреати, популярни политици и спортисти. Основан е през 1701 г. от студенти, завършили Харвард. Към днешна дата престижното висше училище е разделено на 12 колежа и хостели, във всеки от които има около 450 студенти.

Главният университет на Йейл се намира в Ню Хейвън, Кънектикът – на час и половина от Ню Йорк и на 4 часа от Бостън. Централният и западният му кампус заемат около 300 хектара. Сградите на колежите са класически пример за традиционната английска архитектура от XVIII век. В допълнение към тях има многобройни изследователски лаборатории, над 20 библиотеки, музеи, галерии, ботаническа градина, многофункционални спортни съоръжения, включително собствено голф игрище и футболен стадион.

Университетският кампус е защитен от собствено полицейско управление.

Университетът е първата образователна институция със собствен символ от 1889 г. – булдог, наречен Красивия Дан. И до днес кучетата като символ се заменят, като биографиите им се записват и публикуват. Към днешна дата символът на Йейл е Красив Дан XVI.

Повече от 1 милион долара се изразходват ежегодно за финансиране на научни изследвания на първокурсниците в университета Йейл. Щастливците, които учат там, отсядат или в кампус, или извън университета. Кампусът е разделен на няколко студентски резиденции. Цената на настаняването за година варира от $4000 до $8000 годишно, в зависимост от вида на корпуса (2, 3 или 4-местни стаи).

Университетът е основна атракция на Ню Хейвън, Кънектикът. Разполага с исторически сгради, кули, арки и други забележителности, изградени от известни архитекти. Има различни факултети – медицински, по теология, правен, за природни и хуманитарни науки, за изкуство, горско стопанство, архитектура, театрално изкуство…

Най-известната забележителност е фантастична библиотека, която разполага с уникален фонд от над 11 милиона книги, различни архиви, записи и исторически експонати. Смята се, че това е третата по големина библиотека в САЩ. На първо място е библиотеката на Конгреса на САЩ, която разполага с около 33 милиона книги.

През 1832 г. е създадена художествената галерия на Йейл. Университетът разполага и със собствен музей.