Денят, в който Таня стана Златната рибка

 

На 7 август 1985 г. паркингът по посока към квартал „Дружба” е задръстен от автобуси. „Червено знаме” е чисто нов и сияещ. Дъждът не спира да вали, но претъпканите и превъзбудени като на футболно дерби трибуни са окъпани в бяло, зелено и червено. Плакати между стотиците знамена подканят и надъхват:  „Давай, Таня!”, „Таня, първа си!”.

Предстои финалът на 200 м бруст. Ще плува Таня Богомилова. Очакванията за първа европейска титла са големи.  Интересът за билетите е истеричен, върти се спекула. Всъщност така е през цялото европейско първенство. Ценните пропуски се търгуват в пъти по-скъпо от официалната цена – 3 лева.

Разменят се срещу очила, плувни шапки и всякакви дефицитни за социализма артикули, откопчени от щабовете на западните отбори.

В чудовищно оспорван финал с тежките фаворитки от ГДР Зилке Хьорнер и Силвия Гераш Таня се позлати на 200 м бруст с време 2:28,57 минути – време, което е недостижимо за сегашните български плувкини, 30 години по-късно.

Вестник „Народен спорт” посвети две от четирите си страници (абсолютен рекорд) на нея и на самото първенство.

Покойният журналист Найчо Палийски затрогна читателите с емоционално есе в стилистиката на времето: „Българската роза разцъфтя с пищната си красота и нейния аромат покори Стария континент, за да разкаже още веднъж на всички „за Балкана, за морето и за всички нас”. Българската роза – Таня Богомилова! Добър ден, мечта. Добър ден, Таня!”

 

Майката на шампионката – Ани разкрива пред журналистите, че след раждането на Богомилова нейната европейска титла е най-щастливият миг в живота й.

Величието на този, а и на следващите победни стартове на Богомилова (в София тя спечели сребро на 100 м бруст и бронз със смесената щафета 4 по 100 м, а нашият тим взе общо 6 медала) може да асимилира само човек, който дори да не знае, поне е чувал за плувното чудо на бившата ГДР. От 14 дисциплини германките печелеха по 13. В раменете бяха като гараж за камиони.  

 

Най-високият връх, олимпийският и предстоеше.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар