Димитър Бобев: Опитът ми зад граница ще работи за плуването ни

 

След 36 години в елитното световно плуване, работейки в Хърватия, Димитър Бобев е готов да наследи Таня Богомилова като генерален секретар на БФПС. Изборът за този пост, както и за председател след оставката на Георги Аврамчев, ще стане ясно във вторник 3 април (вторник)

Тогава в Спортната палата в София ще се проведе отчетното изборно Общо събрание на федерацията.

Димитър Бобев полага основите на хърватското плуване. Начело на представителния отбор е в продължение на 17 години
(1992-2008) и за четири олимпийски игри – Атланта 1996, Сидни 2000, Атина 2004 и Пекин 2008. Отказва петите – тези в Лондон 2012. Медалите му от световни и европейски игри са десетки. На календар със снимки на възпитаниците му, висящ в кабинета му в Риека за 2008 г., е отбелязано, че само дотогава отличията са 32. Началото е сложено с Милош Милошевич – рекордьор на планетата и шампион. Сред другите му изявени възпитаници са Дуйе Драганя (, който учи в САЩ, лятото при Бобев), който е олимпийски вицешампион на 50 м св. стил от Атина, Гордан Кожул, Марко Страхия, Саня Йованович, също световна шампионка.

Преди това 60-годишният Бобев, който е възпитаник на ЦСКА, беше старши треньор на Славия и водеше силното женско направление с лидер съпругата му Бистра Господинова, която държеше рекордите в гърба, има бронзов медал от европейското първенство в София85, континентални и световни финали, както и шесто място с щафетата на олимпийските игри в Сеул88.

Бобев сподели пред BGswim.com как може да помогне на българското плуване в новото му амплоа на генерален секретар на БФПС. 


– Г-н Бобев, без да звучи като политическо, какво ще бъде вашето послание към делегатите, клубовете, треньори и плувна общественост изобщо, когато вземете думата на Общото събрание на БФПС?

– Такова послание може да звучи единствено като политическо. Ще продължа досегашната линия във федерацията, но с тенденция българското плуване да се подобрява, където е необходимо. В никакъв случай няма да има крайни мерки и промени. В момента е средата на сезона и на олимпийския цикъл.

– В  продължение на 36 години упражнявахте динамична и стресова професия с много отговорности. Като генерален секретар на БФПС също ще носите отговорност, но каква всъщност бе основната причина да искате да застанете зад бюрото? Възрастта фактор ли е?  

– Докъде от възрастта. Да, наистина 36 г. се разхождам по басейните и това вече ми идва вповече. Реших, че е време да сменя амплоато, в което мога да се изява и да бъда полезен.  Е, вярно и тази работа е свързана с ходене и следене на състезатели по центровете, но все пак ще бъде малко по-спокойна от тази ми досега.

– Или поне вие се иска да бъде така?

Всъщност ще бъде по-различно. И за мен е ново предизвикателство. Ще се опитам да приложа това, което съм научил навън, за да се подобри работата и да се стигне до по-високи постижения.

Димитър Бобев с една от звездите си – Саня Йованович

– За всеки нов генерален секретар е необходим  определен период от време, за да навлезе в спецификата на този пост. Имате ли опит зад бюрото?

– Нямам опит работа бюро, но пък имам достатъчно организационен като треньор начело на хърватския отбор. Ще  ми трябва време, за да навляза в нещата. Пък и имам уговорка с Таня Богомилова да ме въведе. Ще помага винаги, когато имам нужда от помощта й.

– Усещате ли се несигурен в някой аспект за длъжността генерален секретар на БФПС?

– Не бих казал. Ако има известна несигурност, тя е по отношение на счетоводството. Не съм се занимавал с подобна дейност, но мисля, че на 60 г. може и да се науча.

През годините винаги сте оставал близо до българското плуване – и при завръщанията си за лагери, с непрестанната кореспонденция с вашите колеги и състезатели. Какво смятате, че е най-належащото за българското плуване?

– Първото всички трябва да работим заедно в една посока. Ако всички сме се качили в този влак, трябва да караме в една посока. Не трябва да има разногласия между треньорите. Разбира се, трябва да има спорове, защото в тях се ражда истината, но да бъдат конструктивни. А не да се раждат интриги, да си пречим един на друг, за да се пилее енергия.

Тези центрове, които са направени – в София, Пловдив, Бургас, Варна и Сандански, мисля, че вече дават добри резултати. Трябва просто да ги усъвършенстваме.

 

В началото на кариерата си като треньор в Хърватия, заедно със спругата си Бистра Господинова и сина им Стефан

– Избирането ви за генерален секретар на БФПС има и друг плюс – да споделите мениджърските си качества и опит като треньор на представителния отбор на Хърватия. Ще помагате на генералния мениджър Кристян Минковски?

– Винаги, когато поиска ще получи моята помощ и съвет. Кристиян и досега го е правил, не вярвам, че нещо ще се промени.

Всички трябва да помогнем с каквото можем. Ако мога да помогна на главния мениджър на националния плувен отбор на България, ще помогна.

– Ясно е, че няма как да гоним европейското и световно плуване само с държавен бюджет…

– Ще търсим спонсори, за да можем да увеличим бюджета на БФПС да може да се ходи на повече състезания, повече лагери. Да се разшири кръга на националните състезатели. За предстоящите олимпийски игри в Токио през 2020 г.  е направено каквото е възможно.

– Това означава ли, че погледът ви е насочен към по-далечен хоризонт?

Първото нещо, което ще говорим с главния мениджър на националните отбори Кристиян Минковски е да направим един план за 2024 г. и отсега да готвим състезатели за тези олимпийски игри.

Някои от водещите плувци ще останат от този цикъл. Все пак има много време – 6 години, но ние трябва да изработим точен и ясен план как точно да стигнем до тези резултати.

Целите трябва да са по възможност да се гонят финали  на олимпийски игри. Не просто участие. Потенциал има. То се вижда. Въпросът е да го развием.

Очаквайте втората част от интервюто с Димитър Бобев, в което говори за хърватското плуване, разрушените български басейни и бъдещето на „сините“ спортове в България!

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар