Един кит струва колкото хиляди дървета в борбата с промените на климата

 

Ако искаме да спрем или дори обърнем глобалното затопляне, трябва да намерим начин да извлечем въглеродния диоксид от атмосферата.

И увеличаването на броя на китовете на Земята може би е най-добрият ни вариант.

В публикуван наскоро доклад на Международния валутен фонд, озаглавен „Решението на природата за изменението на климата“, изследователите пресметнаха и откриха, че един кит усвоява средно 33 тона въглероден диоксид през целия си живот, а когато умрат този въглерод, уловен от земната атмосфера, потъва на дъното на океана.

„Природата е имала милиони години, за да усъвършенства технологията си за улавянето на въглерода от китовете“, пишат авторите. „Всичко, което трябва да направим, е да не унищожаваме китовете.“

През февруари екологът Томас Кроутер (Thomas Crowther) заяви, че дърветата са „най-мощното ни оръжие в борбата срещу изменението на климата.“ И оттогава няколко кампании за засаждане на дървета, които се похвалиха с такива високопоставени поддръжници като Илън Мъск, набраха скорост по целия свят.

Всъщност обаче най-мащабната инициатива за засаждане в Африка повдига доста съмнения за ползата и ефективността си.

https://www.youtube.com/watch?v=XE49YW8NdJo


Според авторите на доклада на МВФ потенциалът на китовете да абсорбират въглерод далеч надвишава този на дърветата.

Те откриха, че едно дърво може да улавя само 48 килограма CO2 годишно, което означава, дори ако дървото живее сто години, то все пак ще усвои само 2,4 тона въглерод в сравнение с абсорбираните 33 тона ор един кит.


Китовете правят повече от просто улавяне на въглерод в телата си. Те също така произвеждат отпадъци, с които се храни фитопланктонът – и изследователите смятат, че тези микроскопични същества улавят 40 процента от целия произведен въглероден диоксид.

Поради тази причина авторите на доклада на МВФ смятат, че запазването на китовете трябва да бъде първостепенна задача в програмата за глобалния климат.

„Когато става въпрос за спасяването на планетата“, заключават те, „един кит струва колкото хиляди дървета.“

Източник: nauka.offnews.bg

 

 

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар