Един програмист в басейна (ВИДЕО)

 

Възможно ли е компютърен специалист, който се занимава със софтуер, да е професионален състезател по плуване? Оказва се, че да. Доказателството за това е Лъчезар Шумков – многократен шампион на България и национален рекордьор на 50 метра бруст.

 

Шумков се включи в безплатно обучение на деца. Инициативата на столичния клуб Спринт и се проведе в рамките на един месец.

 

Многократният шампион на България помогна на над 50 деца между 6 и 12-годишна възраст безплатно да направят първите си стъпки в плуването.

 

Възпитаникът на треньора Димитър Виденов накара малчуганите да се връщат с желание в басейна на столичното 97 СОУ „Братя Миладинови” в Люлин. Отборът му развива и програми за олимпийски надежди и възрастни хора.

 

Вижте как във филмчето ТУК


 

2111494669.jpg

 

„Плуването е един много хубав спорт, в който като цяло няма травми. Помага за преодоляване на различни заболявания – алергии, астми. Полезно е и за децата, които израстват много бързо. Сега всички малчугани стоят свити на чиновете и над телефоните, а плуването изправя стойката“, обяснява шампионът.

 

Един от най-добрите ни състезатели по плуване съчетава спорта с работата си като програмист в IT–сектора. „Когато човек има желание, намира и начин. Тренирам веднъж или два пъти на ден, ходя на работа от понеделник до петък. Преди или след работа съм в басейна“.

 

2111494663.png

 

Преди 6 години Лъчезар Шумков заминава за Съединените щати със спортна стипендия. Там той завършва „Компютърни науки” в Университета в Кънектикът. Избира да се завърне в България. „Реших да остана тук за малко, да видя как са нещата. Не е казано, че няма да замина отново. Но във всички случаи ще продължа да се състезавам за България“.

 

25-годишният Лъчезар мечтае за участие на олимпийските игри в Токио през 2020 г .„Пожелавам си здраве, всичко друго се постига с усилие и постоянство. Много се надявам да имам възможността да тренирам още 3 години и да се класирам за Токио – това е голямата ми цел“.

 

Елена Яръмова, BTV

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар