Епитропов доволен от адаптацията си в САЩ

 

Вторият най-добър плувец на България за миналата година – Любомир Епитропов, е доволен от адаптацията си в САЩ, където от началото на месеца е студент в университета на Източна Каролина.

19-годишният търновец записа две втори места на ярдов басейн за американския си тим в двубоя с университета на Южна Каролина.

На 100 бруст регистрира 55,7 сек., а на 200 2:00,6 мин.


Епитропов, чиято специалност в университета на Източна Каролина е “спортни науки“, сподели първите си впечатления пред BGswim.com.

„Дебютното ми състезание в САЩ мина добре. Два пъти станах втори с няколко десети разлика. Първият път ме победи брусист, година по-голям от мен, а вторият едно момче от другия университет. Времената ми не са бързи, но за този период са добре“, каза Епитропов, който през миналата година плува на световно и европейско първенство.


„Доста по-различно е да се плува на ярдов басейн, но въпреки че имах три дисциплини през 20-25 минути не почувствах умора. А дори не бяхме подготвяни за това състезание. Мисля, че на ярдов басейн ще ми е доста по-лесно от на метровия. Ще ми е като разпускане между големите състезания“, допълни държавният шампион на 200 м бруст.

За него първата седмица в САЩ е била доста стресираща, докато свикне с всички ангажименти и изисквания на университета на Източна Каролина и америкнаския порядък като цяло.

„Доста по-различно е от ситуацията в България, но мисля, че влизам в час и няма да е особено трудно да се справя. Това важи не само за мен, но и за всички в университета на Източна Каролина“, допълни Епитропов.


Той, както и съотборникът му във Вихрен (Сандански) Антъни Иванов, са в постоянен контакт с треньора си Николай Вакареев, за да координират програмата и подготовката си.

И двамата планират да се приберат през пролетта у нас, за да атакуват още при първата възможност олимпийски норматив на държавното първенство на 50-метров басейн в София.

Скоро може да се изправят в пряк сблъсък на университетите им.

В първото си състезание за Вирджиния Тех Антъни записа победа и второ място. Следващата му надпревара в САЩ ще е тази събота (19 януари) в четиристранна среща с отборите по плуване и скокове във вода на университетите Джордж Вашингтон, Синсинати и Джеймс Мадисън. Домакин е Вирджиния Тех.

 

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар