Фелпс: Щастлив съм, че не се самоубих

 

Най-титулуваният олимпиец в историята Майкъл Фелпс говори публично и открито, че е обмислял самоубийство, както и за хроничните си депресивни сривове.

Направи го като лектор на здравна конференция в Чикаго, после говори плувната мегазвезда говори по темата и пред широка аудитория, заставайки пред камерите на CNN.

 

Фелпс призна, че практически е изпадал в депресия след всеки успешен олимпийски рейд, довел до колекцията му от 28 отличия, 23 от тях златни.

Първият срив е след Атина 2004 година, когато през ноември бе хванат да шофира с превишена скорост в пияно състояние.

Слез следващите олимпийски игри в Пекин през 2008 г. се издъни с марихуана.

 

Алкохолът и наркотиците са неговото спасение от депресията. Неговото бягство от същността, която не иска да бъде.

Стигна дъното след Лондон 2012, когато вече мисли за самоубийство.

 

„Тогава не исках да съм в спорта повече. Не исках да съм жив. Прекарвах с дни в стаята си. Не се хранех. Бях се отдал тотално на депресията“, разкрива Фелпс.

За щастие силната му психика, оказала се решаваща  за победата в стотици битки, се проявява и разкрива емоциите си пред близките, молейки за помощ.

Влиза в клиника за зависими. Получава специализирана помощ, за да излезе по-силен отвсякога.

„През първия ми ден от терапията не спирах да треперя. Бях изнервен заради предстоящото. Страхувах се от промяната, която се задаваше. Трябваше да разбера какво става с мен“, споделя Куршума от Балтимор.

 

Същата тази сутрин сестрата в клиниката го буди в 6 часа по изгрев и го изправя срещу стената и неговите страхове. Пита го какво вижда на нея. Там са обесени неговите емоции.

 

Веднъж започнал да говори, и да споделя страховете си, Фелпс започва да събира парчетата от личността, която за света е известна като най-великият плувец в историята.

 

„Запитах се много пъти защо не го направих още преди десетина години. Истината е, че тогава просто не бях готов“, допълва американецът, който чрез фондацията си ръководи програми за справянето със стреса сред подрастващите.

Вярва, че откритото говорене за депресията ще спаси много животи.

 

„Мисля, че най-накрая хората разбраха какъв масов и сериозен проблем е този с депресията. Започнаха да говорят открито и това е единственият начин да настъпи промяната. Депресията е причината за толкова много самоубийства напоследък. Щастлив съм, че не отнех живота си“, завършва Фелпс.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар