Георги Палазов обяснява как действа банският на Антъни

За неизкушените от плуването обяснението на Антъни Иванов, че се е представил слабо на европейския финала на 200 м бътерфлай в Глазгоу прозвуча като оправдание. Макар 19-годишният талант да подчерта, че не търси извинения, подлагайки се на самокритика. При изява на такова високо ниво не става въпрос за обикновен бански костюм и неговото значение, функциониране обясняват пред BGswim.com две от ярките фигури в историята на българското плуване  – най-бързата във водата Нина Рангелова, от която Антъни пое щафетата, и Георги Палазов, чийто рекорди в бътерфлая състезателят на Николай Вакареев и Вихрен (Сандански).

Експертното мнение даде първо Нина Рангелова. Ред е на Георги Палазов.

Може ли да направим грешка с банския костюм? Да, случвало ми се е. Когато нямаш време да тестваш даден бански в състезателна обстановка, се случва неговото поведение да те изненада неприятно.

С няколко кратки изречения ще опиша това, което знам за модерните бански костюми. На първо място е тяхната материя, която не попива вода, има понижено ниво на триене спрямо водата и по този начин спомага за по-лесното придвижване на плувеца във водата, като съответно му пести енергия (с по- малко или същото, постигаш повече).

Второто качество на модерните бански е техният компресиращ ефект над мускулатурата.

Във все повече спортове се използва този ефект на спомагане работата на мускулатурата. Един от благоприятните ефекти е, че помага на кръвоносната система да си върши по-добре работата.

Друго качество на компресията е и по-малкият обем на мускулатурата, напречното й сечение спада и съответно тялото става по-обтекаемо.

Чувал съм и за други ефекти, но не съм чел нещо сериозно по темата.

Тук идва и моментът с намирането на най-добрия размер бански за за плувеца.

Когато не са обути, банските изглеждат почти еднакви на размер, а когато се обуят, ти трябва време, да разбереш дали това е твоят бански (всички са стегнати в началото).

Не опира само до визията. Когато банският оказва твърде голяма компресия, тогава не помага, а пречи на кръвообращението и следователно блокира работата на мускулатурата.

Не на последно място е и усещането.

Да си обул такъв бански, носи увереност, допринася за самочувствието и да се чувстваш готов за предизвикателството, което ти предстои.

Относно негативите – тези бански имат изключително кратък живот.

С всяко плуване качеството на материята спада. Често се късат, трудно се обуват и са изключително скъпи.

Това беше и един от основните аргументи за забраната на технологичните костюми. Не бяха достъпни за всеки, поради цената си.

Или с пари можеше да си спечелиш секунди в басейна.

Всичко горенаписано е мнението ми от собствен опит и това, което съм прочел и видял.

Възможно е това, което съм споделил, да не бъде разбрано така, както аз го разбирам, но в интернет има достатъчно информация, за да се видят ползите и негативите.

 

 

Вижте анализа на Нина Рангелова ТУК


Четете още от Палазов в блога му в
BGswim.com


На дъното на нашето море се четат хиляди истории


Всеки влюбен в дайвинга трябва да опита фрийдайвниг

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар