Гласуват без спорт за под 18 г. до края на януари

 

Спортът за лица под 18 г. да остане забранен до 31 януари 2021 г. е сред предложенията на здравните власти. 

 

По време на работно съвещание при премиера Бойко Борисов министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб изказаха становище за удължаване на сега действащите противоепидемични мерки, въведени на 27 ноември, да продължат да действат до 31 януари догодина. Сред тях е забрана за провеждане на тренировъчна и състезателна дейност на подрастващи под 18 г.

 

Предлага се изключения да бъдат направени за учениците от I до IV клас, детските градини и местата за хранене към хотелите. Крайното решение на управляващите за мерките в борбата с коронавирус инфекцията ще стане ясно утре, когато предложението на Ангелов и НОЩ ще се гласува от Министерски съвет.

 

Още миналата седмица премиерът изиска от Щаба да подготви доклад за ефективността на противоепидемичните мерки и експертно становище за тяхното действие предвид актуалната обстановка с COVID-19. Здравният министър докладва, че за една седмица броят на излекуваните българи от новия вирус е 18 907 души.

„Другото положително като резултат от въвеждането на мерките е, че заболеваемостта в страната спадна и вече е под 600 на 100 000 души население. Нямаме области, оцветени в черно, където тя е над 1000 на 100 000 души“, изтъкна Ангелов.

 

Въпреки посочените тенденции обаче България запазва мястото си по заболеваемост в Европа, държейки 10-11 място. А по показателя за смъртност страната ни е на първо място.

 

След проведените редица срещи със съсловните организации и компетентните структури здравният министър предложи на премиера всички разписани мерки, които спират да действат на 21 декември, да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. с изключение на следните:

 

– разрешаване на учениците от I до IV клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите;

 

– от 1 януари да се отворят галерии, музеи, кина, както и театрите, които не са затваряни, като работят при капацитет от 30% и през седалка;

 

– разрешаване местата за хранене в хотелите да могат да работят с до 50% заетост само за гости на хотелите с въведен вечерен час до 22:00 часа.

 

Здравният министър подчерта, че поради продължаващия силен натиск върху здравната системата е немислимо да се говори за още по-голямо разхлабване на ограниченията у нас.

 

„Затова всички останали мерки, които и към момента действат, предлагаме да продължат да се прилагат до 31 януари 2021 г. като следващото им преразглеждане да бъде на 21 януари, отнасящо се за периода след 1 февруари“, добави Костадин Ангелов.

 

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че на фона на затегнатите мерки в Европа и света България продължава да прилага най-либералния режим, който щади психиката на хората и им дава възможност за свободно движение.

 

„При настоящата ситуация и при тази натовареност на здравната система можем да удържим със сега действащите мерки и да се надяваме след празниците новите случаи да продължат да намаляват“, подчерта той.

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар