Гюрков за големия Цецо Голомеев (снимки)

Преди осем години ни напусна един от великаните на българското плуване – Цветан Голомеев. Исполинът от Велинград беше еталон за елегантен кроул. Рекордите в спринта на двукратния участник на олимпийски игри (Москва’80 и Сеул’88), балкански шампион и многократен държавен първенец стояха недостижими три десетилетия. Този на 50 м св. стил подобри преди месец обещаващият талант Калоян Братанов.

През същия августовски месец синът на Цветан Голомеев – състезаващият се за Гърция Кристиян, стана втори в Европа в тази дисциплина.

BGswim.com припомня за уникалния Цецо Голомеев чрез спомените на Панчо Гюрков, който води представителния плувен отбор за шест олимпийски цикъла.

 


Такъв човек не може да се забрави. Не познавам някой – било то състезател, или треньор да може да каже и една лоша дума за Цветан Голомеев. Винаги любезен и усмихнат, готов да услужи или да бъде полезен. Зад височината на неговите 192 см се криеше един огромен талант, който с годините и с много труд се усъвършенства, за да достигне той през последните му години като плувец на световно ниво.

Няма да забравя никога месец май 1988 г. – състезания за Голямата награда на Белгия. Голямо състезание с много силно международно участие – Холандия, ФРГ, Франция, Англия, Испания и т.н.

Само елитни отбори и то с най-силните си състезатели. Цецо направо „отвя” всичките спринтьори на 50 м и 100 м св. стил като беше определен за най-силният състезател при мъжете и то с право.

Панчо Гюрков

По това време постигнатите от него резултати го класираха в първата шестица на света. Още тогава разбрахме, че когато Цецо навлиза в спортна форма организмът му реагира по особен начин и ако не бъде овладян беше склонен да развива тежка гнойна ангина.

Д-р Боев, лекарят на националния отбор по това време, му беше намерил цаката и успяваше да овладее положението. Това се случи с Цецо и по време на олимпийските игри в Сеул, но там го нямаше доктора на отбора за да оправи положението. До последно, въпреки резултатите, никой не ни „броеше” за Сеул – какви са тези глезотии – лекар за отбора по плуване… Няколко дни преди началото на състезанието провеждахме тренировка на олимпийския басейн.

Цветан Голоомеев стана четвърти в Европа в София през 1985 с щафетата ни на 4 по 200 м сво. стил заедно с братята Валентин Кочанов, Петър Кочанов и Камен Атов

Имаше включена серия 4х25 м със старт. Цецо плува първите 25 метра, а аз си гледам хронометъра – 9.82 сек. Мисля си, че съм мерил много „патриотично”. Казвам му времето, а той се смее: „Стига бе, шефе (шефът съм аз), не може да бъде!” Викам му: „Имаш още три двайсет и петака, тогава ще видим.”

С германската суперзвезда Михаел Грос по време на европейското първенство в София през 1985 г.

В това време към мен се приближават руските треньори Копляков (отговарящ за звеното „кроул” на отбора на СССР) и Генади Турецки (по-късно треньор на легендата Александър Попов) и ме питат: „Кое е това момче, плува като торпедо?!” Аз им казвам кой е и какво прави в момента.

Хващаме се и тримата да му мерим спринтовете. Нямаше грешка – всичко се плуваше между 9,65 и 9,75 сек.! Турецки каза буквално: „Аз такова плуване досега не съм виждал!”. Цецо беше в такава форма, че можеше всичко да се очаква.

 

Продължението е известно – макар и много болен той все пак успя да се класира 17-ти на 100 м св. стил и да влезе във финал „В” на 50 м св. стил. До края на състезанието той лежа в хотела с много висока температура, но следеше и се радваше на всичко, което се случваше с другите. Никога не го чух да се оплаче, само веднъж ми каза: „Ама и аз съм един Марко Тотев…” Това беше Цветан Голомеев, може би най-големият български плувец за всички времена. Вечна му памет!                        

На Балканиадата във Враца през 1981 г.

С Георги Михалев на откриването на олимпийските игри в Сеул през 1988 г.

 

С многократната шампионка в кроула Адриана Борисова на лагер на столичния басейн „Диана“

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар