Илия Лалов на 80 години: В ЦСКА нямаше случайни плувци и треньори


На 5 август Илия Лалов – живата история на плувните спортове в ЦСКА, стана на 80 години. Бивш състезател, треньор и ръководител в армейското дружество е. Национал в два спорта – плуване и водна топка.
Републикански шампион и рекордьор на 100 и 200 м бруст, майстор на спорта. Дългогодишен старши треньор по плуване на ЦСКА и треньор в националния отбор.

През 1996 г. подготвя за Параолимпийските игри в Атланта състезателката по плуване.Полина Джурова, която завоюва сребърен медал. Със спорт за хора с увреждания се занимава от 1985 г. като зам.-председател на ЦСКА. През 1986 г., със съдействието на Министерството на отбраната, организира Първото държавно първенство по ски за спортисти с увреждания в местността Паничище, в което участват и спортисти от Норвегия. От 1986 г. е член на УС на БПА – тогава Републиканска секция „Спорт сред инвалидите“ към БСФС.

През 1991 г. се учредява БФ „Спорт за инвалиди“. От 1992 г. Илия Лалов е председател на Федерацията, която по препоръка на Международния параолимпийски комитет се преименува на Българска параолимпийска асоциация. В момента е неин  президент.

Предлагаме Ви интервюто, което Илия Лалов даде пред BGswim.com по повод 70-годишнината от създаването на ЦСКА.

 – Г-н Лалов, вие знаете толкова много за плувните спортове в ЦСКА, че дори се чудя откъде да начена. Всъщност вие как започнахте да плувате?

– С плуване се занимавам още от ученическа възраст. Учех в 18-то столично училище, тогава в т. нар. „Димитровски район“ в столицата. Треньорът Руси Сяров обикаляше училищата и търсеше деца, които искат да тренират плуване. Хареса ме мен и небезизвестният Иван Славков, по-късно станал известен като Батето. Така се започна. 

 

– Впоследствие ставате шампион и рекордьор в бруста.

– Бяха трудни времена, но се справяхме добре. Имаше понякога и глад. Веднъж даже, когато бяхме на лагер в бараките на „Диана бад“ вдигнахме нещо като бунт, че храната е малко. Като следствие ни увеличиха дажбата с няколко бисквити. Подобрявал съм рекордите на България в бруста многократно. Тогава завършваше кариерата на моя предшественик в бруста Васил Златарев, който беше шампион и рекордьор, но аз успях да го победя в някои ключови състезание.

С Иван Славков-Батето на Пампорово през 1960г.

През 1958 г. като първокурсник във ВИФ поставих нов републикански рекорд на 100 м бруст с 1:19,0 мин. Имам и републикански рекорди на 200 м. Може да се каже, дано не звучи нескромно, че се утвърдих като брусист №1на НРБ за своето време.          

 

–  Техниката ви каква беше?

– Когато бях студент във ВИФ „Георги Димитров“ мой треньор беше Димитър Живков. Тогава плувах с високо положение на тялото и главата. Ножицата на краката се определяше от специалистите като кръгово-тласкаща. Правехме и сухи тренировки, като навъртахме на тренировка между 1000 и 1500 м.    

 

– Една от най-големите звезди на ЦСКА е Йордан Александров, известен като „Льольо“. Какви спомени пазите за него?

– Беше отличен плувец. Той беше най-добър в дългите дистанции на 400 и 1500 м св. стил. Плуваше много технично. Даже имаше такъв куриоз – на едно републиканско състезание се беше откъснал с голяма преднина пред съперниците и от трибуните започнаха силно да скандират: „Льольо, Льоло, Льольо!“ Той чу възгласите и започна да маха с ръка на публиката от трибуните. Доста дълго време им маха. Минаха много години и вече мога да го кажа – предлагаха му да го пуснат на една дисциплина да стане първи в замяна на това той да пропусне съперник на конкурентен отбор, за да спечели първото място.

 

 

С руския плувен титан Александър Попов

Казах му категорично, че това е напълно нередно и противоречи на спортния морал, че е прекрасно подготвен и той ме послуша, като игра джентълменски – взе златен медал и на 400 и на 1500 м св. стил.

 

– ЦСКА винаги е разполагало с превъзходни треньори и специалисти. Какво ще ни кажете за тях?

– За да бъдеш треньор по плуване в ЦСКА, винаги се е искало нещо повече от средно равнище. При нас не можеше да попадне случаен човек. Обръщахме специално внимание на нашите треньори и те не ни посрамиха, като работеха упорито и професионално. Правили сме, например, почти всеки месец семинари, на които задълбочено и в детайли сме обсъждали проблемите и тенденциите в плувния спорт – техника, тактика, натоварвания, хранене и т.н.

Много ни помагаше ген. Пчелински. Много обичаше спорта, специално плувните спортове и ни съдействаше безкористно и от сърце.    

 

– Какво можете да ни кажете за незабравимия треньорски тандем Теменуга и Христо Червенкови?

– И двамата бяха превъзходни специалисти. Наистина отлични. Работеха с душа и сърце, както между впрочем, и всички други, които имаха честта да бъдат треньори с червената емблема на гърдите. Имаше обаче разлика между тях.

Христо Червенков дава наставления на Таня Богомилова

 

Христо беше по-находчив, по-изобретателен, непрекъснато търсеше и намираше новостите и постоянно експериментираше. За работата му с Таня Богомилова може да се напише дори отделна книга. Също така той непрекъснато майстореше механизми и приспособления за плуване, като за тях за съжаление няма запазени снимки и чертежи. Нушка беше по-различна – изключително дисциплинирана и изпълнителна, подготвяше великолепни писмени отчети. Допълваха се взаимно великолепно. 

 

 – Какви връзки поддържахте с основния си конкурент в София – тима на Левски?

– Отношенията ни бяха много добри. С всички ръководители на този клуб съм поддържал коректни и колегиални отношения – примерно с Борис Пъргавелов. Тук има обаче една особеност. Ние нямахме добра плувна база, за разлика от Левски, който разполагаха с великолепния комплекс „Спартак“. Случи се така, че реших да помоля един зам.-председател на „Левски“ да ползваме техния басейн за два часа с по два коридора.

Той обаче се отнесе пренебрежително към моето искане, като дори ми каза: „Какви плувци сте вие? Та вие ще се удавите?!“ Същата година на републиканското първенство бихме с голяма разлика Левски. Въпросният зам.-председател не се появи на басейна.

 

– А какви отношения имахте с БФПС и с нейните ръководни органи?

– ЦСКА винаги е имало отлично взаимодействие с БФПС. Работили сме добре съвместно винаги. Друго не би могло и да се очаква – ние бяхме един от най-добрите плувни клубове, а през някои от годините и най-добрият. Е, имаше някои изключения. Не се разбирах добре с един от председателите на БФПС – Георги Натов. Но това беше много рядко изключение.    

 

– Участвате активно и в създаването на заданието за плувен комплекс „Червено знаме“ за европейското първенство през 1985 г. в София, като и при неговото строителство.

– Да, голямо преживяване беше. Аз трябваше да изготвя заданието за комплекса – т.е. да кажа какво точно да се направи и какво искаме. За тази цел бях обиколил доста басейни в Европа и знаех много добре какво искам за българското плуване и от какво точно то се нуждае.

 „Червено знаме“ бе домакин на  европейското първенство в София’85, но и домът, в който ЦСКА можеше да развива всички плувни спортове

За съжаление проектът на „Софпроект“ не отговори на нашите очаквания. Даже като започна строителството по същество се оказа, че архитектурната и строителната документация е много непълна. Наложи се едва ли не всяка седмица да се събираме хора от различни организации и държавни органи за да координираме напредъка на строителството.

Иначе имаше голям ентусиазъм. Даже имам спомени, че лично аз монтирах седалки по трибуните. В крайна сметка успяхме на проведем първенството на добро ниво.  

 

– В онези години ЦСКА имаше значителната привилегия да може да събере в своите редици най-добрите български плувци мъже по силата на Закона за всеобщата военна служба. Това как се отразяваше на нивото на мъжкото плуване?

 

– Безспорно добре, но тук искам да разсея една заблуда. ЦСКА не беше всесилна при набирането на плувци за представителния мъжки тим. Не можехме да взимаме състезатели на Левски, Славия и Локомотив. Имаше редица ограничения.

 

– Следите ли развитието на плувните спортове в ЦСКА?

– Да, но не така систематично. Пожелавам на младите генерации спортисти от ЦСКА да достигнат и надминат нашите успехи.  

                   

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар