Исторически корени на синхронното плуване

В Европа съвременното синхронно плуване се развива от 1947 г. То намира международно признание от 1952 г., когато на олимпиадата в Хелзинки, отборът от девойки на САЩ прави официална демонстрация.

 

Още тогава към ФИНА се създава международна комисия, която през 1956 г. утвърждава международен правилник и се прави опит за координиране усилията на различните национални федерации.

 

Първото професионално водно представяне се организира през 1898 г. В края на ХIХ век демонстрации по синхронно плуване започват да се изпълняват и в Европа и по-специално в Англия. По същото време австралийката Анет Келерман за първи път изпълнява акробатични упражнения във вода и предизвиква огромен интерес.

 

През 1958 г. в Амстердам се провежда първото международно състезание с участие на 9 страни – Англия, Франция, Белгия, Холандия, Дания, ГДР, ГФР, Испания и Австрия. По това време синхронното плуване се развива вече в повече от 20 страни по света.

 

 

За наченки на синхронното плуване може да говори още в древността.

 

Древногръцки автори разказват в произведенията си за  празници, на които младежи и девойки с красиви тела правели фигури във водата. Сравнявали ги с нимфи и русалки. Известно е, че в Древна Гърция по време на различни празненства и игри са се провеждали и демонстрации във вода.

 

За една такава демонстрация пише и древногръцкият поет Марциел: „Юношите и девойките плуваха във вид на тритони и нимфи, образувайки с телата си красиви хороводи във водата”.

 

Римският император Домициан е организирал разнообразни развлекателни програми по т.нар. художествено плуване, провеждано в устието на река Тигър.

 

В края на ХIX  и началото на XX век, в редица страни с развити плувни спортове, се провеждат  демонстрации по синхронно плуване. Те били във вид на най-различни строявания, престоявания и образуване на разнообразни геометрични фигури на повърхността на водата – с участието на по-голям брой плувци – мъже и жени, като не са имали състезателен характер.

 

През 30-те години на ХХ век синхронното плуване се разпространява в Белгия, Холандия, Германия, Канада. През Втората световна война то се развива в САЩ – предимно демонстративно. От ноември 1941 г. синхронното плуване започва да се практикува и състезателно. През 1945 г. то влиза в националната програма за състезания на САЩ, като всяка следваща година се провежда шампионат.

 

 

Холивудската звезда Естер Уилямс е пионерката на синхронното плуване.

 

От 1973 г. то е включено в програмата на първото световно първенство по плувни спортове в Белград. Излъчена е първата световна шампионка – Тереза Андерсен. По трите вида задължителни програми – соло, дует и ансамбъл на първо място се класира САЩ, на второ – Канада, на трето – Япония.

 

Синхронното плуване е неразделна част и от Европейските първенства по плувни спортове. През 1977 г. в Швеция се провежда първото Европейски първенство, в което вземат участие осем страни.

 

 

Изпълнение от първото световно първенство по плувни спортове в Белград през 1973 г.

 

През 1984 г. синхронното плуване е включено в програмата на олимпийските игри в Лос Анджелис.

 

От 1989 г. се  въвежда нова система за оценяване.

 

Cъстезателната програма включва изпълнение на задължителни фигури, на кратка волна и на волна програма. Изпълнението  на задължителната програма е без музикален съпровод и се оценява от съдия по 10-бална система.

 

Фигурите са съставени от елементи над и под повърхността на водата. По-голямата част от времето (90 сек.-1-10 мин.) за фигури е под водата. Тук се изисква високо, бавно и овладяно изпълнение на фигурите.

 

 

Дисциплините, които се включват в кратка волна програма са соло, дует и ансамбъл от 4 до 8 състезателки. Композициите включват изпълнение на елементи и части от фигури, подредени в серии с изпълнение под и над  водната повърхност.

 

През 1991 г. в Атина се провежда европейско първенство, в което вземат участие осем страни – Германия, Франция, СССР, България, Гърция, Австрия, Швейцария и Чехословакия. На първо място се класира Франция.

 

Синхронното плуване дебютира на олимпиадата в Лос Анджелис през 1984 г., където 21 страни показват на целия свят съчетания с хореографска стойност, изпълнение и синхрон на високо ниво.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар