Иван Гръблев с добро класиране на IRONMAN в Майорка

 

Иван Гръблев направи добро класиране на турнира IRONMAN, който се проведе в Палма де Майорка, като стана 160-ти от общо 639 участници. Постижението на триатлониста е още по-впечатляващо тъй като той е на 45 години. В своята възрастова група (45-49 годишни) българинът завърши тринадесети. Времето на нашия е 9 часа, 52 минути и 3 секунди.  

Надпреварата в слънчева Майорка (Балеарски острови, Испания) бе класическо за формата IRONMAN, като включва 3.9 км плуване, 180 км колоездене и 42.2 км бягане. Гръблев за първи път се пуска на класическия формат на IRONMAN, което прави резултатът му още по-импозантен. Той също така слезе под митичната за айрънмен времева бариера от 10 часа. Смята се, че този който финишира за време под 10 часа е триатлонец от висока класа.  Българинът излезе дори трети от водата след плуването в залива на Порт Д’Алсудия, но това можеше да се очаква, тъй като плуването е най-силната му дисциплина. 

Победител в състезанието стана французинът Леон Шевалие с време 7:57.03 часа.   

„Чувствам се добре. Благодаря на семейството си за подкрепата и най-вече на съпругата ми, без която надали щях изобщо да се захвана“, сподели специално за BGSwim.com състезателят.

Иван Гръблев е уникална фигура за българския триатлон. Това се дължи на комбинацията от четири фактора. На първо място той е „доста“ възрастен, на второ – има неукротима амбиция, на трето – притежава генетично (по рождение) обусловена издръжливост и на четвърто – сам заплаща участията си. Тренира и то систематично с голяма упоритост и професионализъм, което е също крайно рядко явление по българските земи.          

Сегашният триатлонец е бивш елитен плувец на ЦСКА. През 1994 и 1995 г. последователно става шампион на България на 200 м бруст за мъже. След това се отказва от плуването за да се захване с бизнес, където също постига напредък и поради спортната закваска. В зрелите си години се завръща към първата си и голяма спортна любов – плуването, но вече като ветеран. Не пропуска държавните шампионати за плувци над 25-годишна възраст, като медалите които е спечелил могат да се поберат вече в средно голяма пътна чанта. Превръща се в едно от най-разпознаваемите лица на родното ветеранско спортно плуване и страшилище за съперниците

Вероятно тепърва ще чуваме за успехите на Иван Гръблев в триатлона, както у нас, така и в странство. Всички предпоставки за това са налице. С интерес ще следим бъдещите му участия.     

 

ВИЖ САЙТА НА СЪСТЕЗАНИЕТО 

 

Вашият коментар