Йордан Янчев: Станах спортист при третия опит

 

В продължения на три десетилетия мъжкият рекорд на 400 м свободен стил беше недосегаем. Атакуваха го десетки изявени български плувци, сред тях Петър Стойчев, Венцислав Айдарски, Валентин Серафимов. Устиска толкова дълго заради коварството на дисциплината, но най-вече заради таланта, характера и хилядите навъртени километри на притежателя му Валентин Кочанов. И така до декември, когато се предаде на устрема на един 16-годишен кльощав хлапак от Сандански. Йордан Янчев потопи първо стандарта на малък басейн, спирайки на 10 декември в Пловдив хронометрите на 3:49,35 мин. Времето на Валентин Кочанов (ЦСКА) от 3:49,43 мин. е от 12 декември 1987 г. в Монако.

През февруари възпитаникът на Божидар Граматиков и ПК Сандански направи поправката и на 50-метров басейн, фиксирайки в Благоевград 3:54,93 мин. Кочанов плува в София за 3:55,10 мин. После Данко още два пъти отнемаше по секунда, с титли на „Мултинейщшънс“ (3:54,07 мин.)  и на младежката Балканиада в Сараево, където закова стандарта до 3:53,67 мин. (балкански рекорд за юноши 17-18 г.).

Увереността, с която го прави, е смайваща. Смайващ е и начинът на кроуловото плуване на Йордан Янчев. Във ватерполен стил. Сякаш води топка, без да добутва до края, Данко създава усещането, че лети върху водата. При ръст 182 см и тегло 66 кг, но с размах на ръцете от 196 см, възпитаникът на Божидар Граматиков има вид на човек без кости или поне с много леки кости, като при птиците.

При това е вариативен плувец, какъвто рядко се среща. Отдава му се всичко в свободния стил – от 50, 100, 200, 400, 800, 1500 м, та до 10 км в открити води. И на всички дистанции взема медали. При това от международни състезания. Не се плаши нито от имена, нито от водещи плувни школи. Показа го още миналата година, когато на световното първенство за юноши в Индианаполис бе най-младият от групата ни – с години под горната възрастова граница от 18 г. Имаше най-много дисциплини от нашите – 5.

На „Мултинейшън“ през март в австрийския град Грац стана шампион на 400 м св. стил и бе с ключов принос за златната ни щафета на 4 по 200 м св. стил. На Балканиадата в Сараево през април Янчев се окичи с три златни медала, общо шест, направи балкански и национални рекорди, а в класирането за най-добро постижение бе на косъм от короната, давайки втори резултат (на 400 м св. стил).

„След Мултинейшън и Балканските игри в Сараево започнах да усещам промяна в отношението на съперниците от чуждите отбори. Започнаха да ме гледат по-уплашено, да ме забелязват. Преди не беше така“, констатира самият Янчев, който днес празнува 17-ия си рожден ден в лагерна обстановка на Белмекен. За него сезонът не е приключил.

Предстои му най-важното състезание за годината и в кариерата досега – Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес (Аржентина), които ще се състоят през октомври.

– Данко, как се празнува рожден ден в лагерна обстановка?

Обстановката на Белмекен е супер. Всички съотборници чакат с нетърпение рождения ден, за да ги почерпя. Тренираме преди да започне сезона за другите, но за мойте цели няма почивка. Няма лесно. Всеки ден става по-трудно, също така аз ставам по-добър.


– Как се запали по плуването?

– От третия опит да стана спортист. Първо се записах да тренирам футбол, но още преди първото занимание ме ухапа пчела. Получих сериозен отток и докато спадне стана ясно, че ще е по-добре да се пробвам другаде. Записах се на карате, но скочих от една висока стена и получих херния. Айде край  и с каратето. И така стигнах до басейна. Първо бях в малкия басейн в Сандански, този с пързалката.

С треньора си Божидар Граматиков

Обучаваше ме Валерия Боцева, после ме пое Божидар Граматиков (по това време треньор на Вихрен – б. а.) и така вече 9 години неизменно съм с него.

– Как възприемаш твоя наставник – само като треньор или приятел?

– Даро не е просто мой треньор, а най-добрият ми приятел. С него винаги се чувствам сигурен. Освен, че е трудолюбив и всеотдаен, разбира от това, което прави. Той е от поколението на младите треньори, които непрекъснато се интересуват от новостите, издирват ги в интернет. Търсят нови неща или съвет от по-опитни и доказали се колеги.

– Физическите ти данни са прекрасни за плуването. На спортен ген ли ги дължиш? В рода ти има ли атлети?

– Баща ми Марин се е занимавал две години с борба, работи тежка работа. От него съм наследил физическата сила и издръжливост. Мисля, че съм взел изцяло гена на дядо ми – Йордан Янчев, чието име и фамилия нося. Висок е 196 см, слаб, но жилав, и на 78 години не спира да върши тежка работа – на полето или другаде.

При всяка възможност му помагам, най-вече при гледането на пчели – поддръжката на кошерите и селската ни къща в Хърсово. Забивам пирони, нося тежки предмети, качвам се на високо, където е нужно, тъй като дядо ми е на години.


– На старт винаги заставаш с усмивка и създаваш впечатление, че не ти пука? С треньора ти работите ли специално в психологически аспект или тази липса на предстартова треска също дължиш на дядо си?

– Такъв съм си, не знам как го правя. Идва ми отвътре. Заставам на старта с усмивка, излизам от басейна усмихнат, независимо какво съм направил на състезанието, дали съм плувал бързо или бавно.

Трябва да се забавляваш и по време на тренировка и на състезание. Ако много го мислиш преди старта, няма как да ти се получи.


– Кога разбра, че от теб ще стане добър плувец?

– Миналата година, когато на 400 м св. стил от 4:07 минути свалих на 3:58 мин. За световното първенство за юноши в Индианаполис тренирах за известно време с Венцислав Айдарски и това страшно много помогна за израстването ми в плувно и професионално отношение.

Изключително много ценя съветите му, както и на друг от опитните плувци от Сандански – Любомир Алексиев, който постоянно ми вдъхва увереност, повтаряйки ми, че имам голям потенциал и че трябва да го реализирам. Вслушвам се и в думите на Антъни Иванов, с който също сме приятели, но на него гледам и като на съперник по време на състезание (смее се).


– Какво е твоето плувно домашно? Четеш ли книгите на треньора ти, ровиш ли се в специализирана литература?

– Естествено, че се следя за всичко случващо се в плуването в интернет. Слушам треньора си, който когато правя нещо не както трябва, ме спира и поправя.

Не пропускам вечер преди лягане да гледам десетки клипове за техника, подводна част и всички елементи от плуването. Гледам и великите плувания на големите шампиони.

Това е Данко


Име:
Йордан Янчев
Роден на: 30 август 2002 г. в Сандански
Клуб: ПК Сандански
Личен треньор: Божидар Граматиков
Ръст: 182 см
Тегло: 66 кг
Размах на ръцете: 196 см

Успехи:
На сметката си има около 30 рекорда във всички възрасти, включително и при мъжете. Медалите му са около 300. На последните Балкански игри извоюва три титли и общо 6 отличия. На турнира „Мултинейшън“ в Астрия стана шампион на 400 м и с щафетата 4 по 200 м св. стил.

Участник на световното първенство за юноши в Индианаполис 2017, където плува най-много дисциплини от нашите – пет. Най-предно от класиранията му бе 17-о място на 400 м св. стил. На същата дисциплина бе първа резерва за финала на европеското за младежи в Хелзинки в началото на юли.

 

Очаквайте втората част на интервюто с Йордан Янчев!

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар