Йосиф Миладинов: Имам още върху какво да работя

 

Удивителна е лекотата и мощта, с която 17-годишният Йосиф Миладинов смъква предела на рекордите, отреждащи му престижно място в световната ранглиста. При това в две от най-атрактивните и авторитетни плувни дисциплини, гвоздеи в олимпийската програма – 100 м бътерфлай и 100 м св. стил.

На стотака кроул в първия ден на държавното първенство на 50-метровия покрит басейн „Диана“ просто прелетя до заветното слизане под 49 секунди.

Жалко, че заради мерките за безопасност свидетели на историческото събитие станаха малко повече от стотина души.

Йосиф го направи в края на годината, когато плувците поглеждат към началото на подготвителния период. За колко ли щеше да се изстреля, ако се състезаваше в международни води, със силна конкуренция, с голям залог?

Закова 48,83 сек., протягайки се към стената. Бе много близо до олимпийския норматив „А“ – 48,57 сек. Спокоен е, че ще успее.

Сега за състезателя на пловдивския Младост’91, който е разпределил подготовката си между България и Швейцария, по-важно е представянето му на 100 м бътерфлай – дисциплината, на която има олимпийски норматив.

 

Финалът е тази вечер, стартът на сесията е 17:30 ч.

 

Миладинов показа за какво е готов, плувайки в подборните серии на 2 стотни от националния си рекорд, регистрирайки 51,57 сек.    

 

– Йосифе, стана първият българин, който слиза под 49 секунди на 100 м св. стил. Направи фантастично плуване, но пипането не ти се получи. Какво стана?


– Не ми дойде стената. Не ми достигнаха сантиметри за точното пипане. Иначе съм много доволен от плуването си и рекорда.

Продължавам да тренирам с поглед към норматив „А“. Имам резерви и ще работя върху тях. Не само в кроула и на бътерфлая.

 

Вижте го на 44 мин.!

 

https://www.youtube.com/watch?v=0Lel9fGMdjk

Имам време, за да покрия норматив „А“, но ако не стане, няма да залагам на норматив „Б“ и ще се концентрирам изцяло върху 100 м бътерфлай. Не искам да правя половинчати работи.

 

 

 -Изтичащата година ни показа, че в условията на световната епидемиологична ситуация трудно може да се планира подготовка и състезанията. И все пак по план  какво ти предстои в най-кратко време през 2021?

– От 4 януари се качваме на лагер на Белмекен с националния отбор, в който се чувствам прекрасно. Така е и със съотборниците ми. Надяваме се 2021-а да по-спокойна година. Дано се нормализира ситуацията и да участваме на повече състезания. Естествено, голямата цел си остава олимпийските игри в Токио.

 


 

– Голяма част от подготовката ти тази година мина у нас. Поддържаш ли връзка с треньора ти в Швейцария – Герард Моерланд?

– О, да. Чухме се преди три дни, запозна се със състоянието ми преди държавното първенство. Даде ми съвети и ми пожела успех.

 

– Беше избран отново за №1 на спортното училище в Пловдив – „Васил Левски“. Как се справяш с уроците?

– Дистанционно, както досега. Целта ми е да завърша с възможно най-висок успех и след това да продължа в Националната спортна академия.

 

 

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар