Как да не се караме на децата

 

И родитеят а е човек. И понякога ще му се случва да излиза извън кожата си, когато малкото се катери по главата, задава безкрайни въпроси или просто жужи дразнещо наоколо.

Но да се крещи и тропа с крак не е добра идея. Има и други начини да изпуснем парата.

1. Признайте си, че сте изморени. След това го кажете и на децата

Да сте изморени или да се чувствате зле е нормално. И повярвайте, децата ви също ще разберат това. Вместо да крещите, просто им признайте, че днес не сте в настроение. Но не забравяйте да отговорите на всички въпроси и желания, когато се почувствате по-добре. Обещайте им това и обезателно изпълнете обещанието си.

2. Установете причината за гнева си

Често крещим на детето за нещо, което не е чак толкова голяма работа. Причина може да стане забавяне в градския транспорт, счупена пералня или проблеми в работата. А детето просто е първото, което ви попада пред очите и можете да му се скарате за всички световни злини.

Опитайте се да разделяте едните от другите проблеми – децата не са виновни за всичко. Тогава изведнъж ще намалеят поводите, за които крещите на малкото.

3. Изяснете нещата – може би детето не ви е разбрало

На възрастните често им се струва, че всички молби, желания и настоявания са разбираеми за децата, просто те от инат не искат да ги изпълняват. Но е възможно малкото наистина да не разбира какво се иска от него и всеки път да допуска грешки, които ви вбесяват.

По-добре му покажете какво точно трябва да направи. За да може следващия път то да изпълни вашата молба с желание, опитайте се да я превърнете в игра или съревнование.

4. Вземете се в ръце, буквално

В момента, в който почувствате, че сте на път да се взривите, просто си затворете устата (дори и с ръце) и отидете в другата стая. Първо, защото детето не е очаквало подобна реакция и ще осъзнае, че нещо не е наред.

Второ, ще се избавите от „удоволствието“ неврастенично да му се разкрещите.

5. Помнете – те все още са деца

Затова имат пълното право да си седят на ушите, да задават по сто милиона пъти едни и същи въпроси, да капризничат и да са истерични. Просто защото не умеят да се изразяват по друг начин. Но обезателно ще се научат. Бъдете снизходителни.

6. Махнете с ръка

Вместо постоянно да наставлявате децата и да им държите реч „как трябва да се държат“, разберете една проста истина: вие сте им дадени за това, за да съхраните живота им. Те трябва да бъдат здрави и нахранени. Всичко останало е по желание.

7. Вижте нещата от друга гледна точка

Когато за пореден път искате да се скарате на детето за някое провинение, представете си, че днешният ден, който прекарвате заедно, ще ви е последния, а утре вашия мъник ще излезе от вкъщи завинаги и ще заживее в друга страна. Нали разбирате как веднага ще ви се прииска да го прегърнете и притиснете към себе си?!

 

Източник: Новите родители

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар