Как се скача от кула без вода

.
Годината започна ударно за родните скокове във вода – с медали от турнири в Холандия и Германия, с три покрити норматива за европейското първенство за мъже и жени и с индикации за още постижения. На кръг от серията FINA Diving Grand Prix дебют като съдия на състезание с подобен ранг направи Георги Чобанов. В края на миналата година изкара курс и сертификат за категория ФИНА. Председателят на СКПС Витоша, старши треньор и член е на Управителния съвет на родната федерация разяснява какви са триковете и похватите без кула у нас да се правят скокове във вода на европейско ниво.

„Тъй като в България липсват закрити басейни с кули за скокове във вода, ако не броим този в Камчия, но там трамплините не отговарят на изискванията на ФИНА, сме принудени да търсим варианти за подготовка зад граница. Практически сме в чужбина от ноември до април – 6-7 месеца.

 

 

Избирам естествено, където имам добри приятели, за да ми излезе по-евтино, но търся и конкурентно среда. С развити школи. И това е разбираемо, тъй като у нас има само 4 клуба за скокове във вода. Така че единственият възможен вариант да се развиваме, а не просто да оцеляваме, е да правим лагер-сборове с елементи на спаринг в чужбина“, разяснява Чобанов.

Децата на СКПС Витоша, които остават в България, се подготвят в клубната зала в столичния квартал „Дианабад“, на Национална спортна база – на закрития басейн „Диана“, където Чобанов в момента прави за възпитаниците си приспособление за привикване към водата.

 

Така с колегите си подпомага развитие на децата.

 

 

„Скачат предимно на батути, на сух трамплин в дунапрени и по този начин разучават скоковете. Освен това сме завързали специални гумени лонжи, разширявайки арсенала от упражнения, за да може да привикнат към водата, до която имат малък досег, продължава Чобанов. – Това е начинът да бъде задържан интереса на децата към нашия спорт. А те са доста. Интересно им е, особено когато правят упражнения с гумени лонжи, придържайки ги, ние треньорите. Горе-долу така се провежда цялата ни подготовка.“

 

 

Относно иновациите в методиката Чобанов има доста интересни упражнения, които се изпълняват в клубната зала. „Вижда се огромната разлика между състезателите в отделните възрасти. Например 13-14-годишни и така назад във времето, не само в България, но и в световен мащаб. Напоследък доста се разчита на трудността на скоковете. А това означава, че значително се увеличи акробатичната подготовка. Не само тренировката на вода. Давам пример с Германия, Русия, САЩ, където загряват час и половина в зала. Тренират на вода час и петнадесет минути-двадесет, след което се връщат в залата за час, час и половина. Изключително много се набляга на силовата подготовка“, завършва Чобанов.

 

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар