Как се става плувен шампион

 

Гари Хол – един от великаните на американското плуване, разкрива десетте ключови компонента, които правят състезателят победител. Той е световен рекордьор в 5 дисциплини, трикратен олимпийски медалист и баща на Гари Хол-младши- един от най-бързите мъже във водата за всички времена.

 

Преди време ме ви бе зададен въпрос какво прави толкова велик и специален Майкъл Фелпс? Мислих дълго и нарисувах образа на шампиона.

 

Не само на Майкъл Фелпс. Убеден съм, че десет са компонентите,  необходими на плувеца да стъпи на най-високата място на почетната стълбичка. Във всяка категория оценката е от 0 до 5. Ако състезателят иска да провери, роден ли е за шампион, нека да прочете следващите редове и да се подложи на тест.             

 

 

               Анатомия 

 

1. Телослежение


Това е един от най-важните компоненти. Няма елитен плувец, който да е нисък, отпуснат, с тежки кости и дебели глезени.  На нито един състезател тялото не се доближава по структура това на делфина, но някои се доближават малко.

 

По-обтекаемата форма на плувеца му гарантира по-малко съпротивление във водата и енергоразход.

Треньорът би желал естествено да има на разположение стройни и слаби възпитаници, но по-важен е размахът на ръцете.  

 

Дългите ръце и широките длани подсигуряват по-голяма площ за загребване. Увеличават ефективността. Големината на ходилото също е решаваща за резултата.

 

2. Гъвкавост

 

Това е ключов компонент за всеки плувец. Тъй като ефективността има директно влияние върху изявата на състезателя, малкият ъгъл на превъртане в ставите влияе директно върху скоростта.

 

 

Италианската звезда Федерика Пелегрини

 

За пример ще дам бруста. Гъвкавостта в тазобедрената става и в глезенната ще увеличи драматично работната площ и ще подпомогне ефективността на тласъка.

В бътерфлая рамото ще спести за камшичения удар на краката. В този стил хиперекстензията в колената, прави по мощни краката.

В същото време гъвкавостта в колената подсигурява по-голяма площ на глезените.

 

 

3. Плаваемост

 

Водата оказва влияние върху двигателната дейност и другите функции на организма посредством своята плътност, топлопроводимост и хидростатично налягане.  Тялото е 75 процента вода. Останалите теглят човека към дъното (кости, мускули), а други към повърхността като белите дробове и мазнините.

Теглото на сушата няма нищо общ с това във водата. За състезателя най-ефективните места са над и под водата. 

 

Плуването между тези две територии аз наричам съпротивление на повърхността. То със сигурност прави човека спортиста по-бавен. Нито един човек не е достатъчно мощен, за да бъде хидроплан.
С други думи, колкото тялото ни е в по-висока позиция във водата, толкова съпротивлението ще е по-малко.

Това автоматично увеличава ефективността. По-плаваеми ли сме, по-малко енергия влагаме, за да изпълним упражнението.

По-плаваемите плувци са по-добри състезатели. Това важи най-вече за бътерфлая.

 

           Физиология

 

4. Сърце и бели дробове

 

Функцията на кардиопулмоналната система (сърце и бели дробове) e до произвежда АТП (аденозинтрифосфат) за мускулите на плувеца. АТП е горивото, която подкарва двигателя на състезателя. Когато е в наличност кислород в клетката количеството му е 18 пъти над това, когато го няма.

 

Разликата е като между керосин и евтин газ. В добавка, когато се изчерпи резерва на кислорода, състезателят минава на анаеробен режим и мускулите му се изморяват по-бързо.

Как да се справим с този проблем?

– По-учестеното дишане прави белите дробове по-обемни. Ефективната доставка на кислорода в кръвта (хемоглобин) решава въпросът с ефективността…

Максимален кислороден обем

 

 

5. Чувство към водата

Това е един от най-важните фактори за развитието на плувеца. В същото време един от най-неподатливите за определение, тъй като влияе най-много субективният фактор! и усещане.

 

Вкратце това е способността да усеща промените в напрежението на пръстите за минута. Доктор Каулсилман – легендарният наставник на Марк Шпиц, е открил този феномен преди десетилетия, докато фотографирал позицията на ръката при загребването.  Треньорите обичат да използват за този компонент израза „хващане на водата”.

Великите плувци почти по интуиция знаят колко близо до тялото да загребат с ръката и почти да елиминират въздуха при добутването зад таза.

6. Мощ

 

Без значение, колко добри са останалите му качества, плувецът губи от скоростта си, ако няма достатъчно мускулна маса и мощ. Мускулите се делят на два типа –

бързосъкращаващи се (бели) и бавни (червени) влакна.

 

Противоречието е, че колкото здрав става състезателят, толкова тялото му е по-малко плаваемо.

 

Решението е той да постигне максимума от мощта на тялото си без да губи и процент от гъвкавостта си.

 

7. Моторика

По отношение на координацията плуването не е спорт, който може да бъде асоцииран с футбола, баскетбола или голфа.

 

Въпреки това великите шампиони са добри атлети и извън басейна.

 

Моторните умения правят състезателя по-добър ученик. Когато треньорът открие грешка в техниката, възпитаникът му трябва да е способен бързо да я коригира. Тези умения подобряват старта, обръщанията и финала. Плувецът може да се уповава на собствения атлетизъм, но е хубаво да се консултира с треньора.

 

 

            Психология

8. Желание за тренировка

Желанието за тренировка е просто раздаването да ставаш по-добър с изпълнението на всяко следващо упражнение и занимание. Най-важна за този компонент е мотивацията.

Ще дам пример със себе си: винаги съм бил страшно надъхан да тренирам в олимпийската година. Нахъсването за тотално раздаване в подготовката не означава обаче задължително участие на игрите. Някои се кефят просто да бъдат във форма. За величието не се съди по тренировъчни резултати.

 

9. Желание за победа

Победата е 90 процента психика. Марк Шпиц не спираше да ми повтаря, че ако и осемте финалиста са еднакво подготвени и талантливи, шампион ще бъде този, който най-много иска победата.  Той бе плувецът с най-желязна психика.

Д-р Рейма Дитсън- Сомър – спортен психолог, който работи с част от олимпийците в Сидни през 2000 г., нарече това качество „суперфокус”. Това е умението състезателят да се абстрахира от всички негативни мисли и да се концентрира  върху позитивните, които ще извадят максимума от него.

Някои специалисти го наричат „инстинкт на убиец”. Не смятам, че това е нещо, което се учи. Но когато състезателят застане на стартовото блокче, ще разбере дали го притежава.

 

              Физика

 

10 . Тренировки/състезания/среда

Тази категория е огромна по съдържание, но изключително важна. Нито един плувец не може да достигне величие благодарение само на себе си. Днес огромен щаб се грижи за подготовката на олимпиеца.

Тимът включва треньор (обикновено повече от един), спаринг-партньори, съоръжения (басейн, зала за физическа подготовка), екипировка за състезания, психолог, диетолог, място за почивка (домът), семейство, масажист, астролог или какъвто и да е специалист, който помага на плувеца да плува по-бързо.

Всъщност не е от значение дали състезателят ще отбележи „петица” на предните 9 категории- без добро попадение тук, просто ще сте поредният плувец с много потенциал.

 

Така, че ако намеренията ви за плуването са сериозно – без значения какъв е общия ви актив, намерете сериозна програма и я тренирайте по нея!

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар