Калоян Левтеров №1 в Европа и трети в света

Българската плувна група за олимпийските игри в Токио се очертава като най-младата в делегацията, след като едва на 17 години норматив „А“ покри Калоян Левтеров. Състезателят на Жорж Станкович и Славия го направи на 200 м гръб по време на турнира Гран при Бургас и е вторият в ученическа възраст от рибките ни.

Неговият набор Йосиф Миладинов го стори още миналата година. Първият от тримата ни плувци с гарантирано олимпийско участие – Антъни Иванов (200 м бътерфлай), в момента е на 21 г.

Без конкуренция, с най-важното състезание за 2020-а пред себе си и резерви в старта, подводните и обръщанията, Левтеров изплува 200 м гръб за изумителните1:56,57 мин. Впечатлява и изключително равномерното му движение по дистанцията – петдесетачките са съответно: 28,77 сек./28,87/29,63/29,30.

 

 

Авторитетният американски специализиран сайт SwimSwam отбелязва, че Калоян се придвижва към световния рекорд за юноши 1:55,14 мин. на руснака Климент Колесников, поставил го на планетарното първенство през 2017 г.

Времето на родения на 8 февруари 2003 г. люлинчанин му отрежда първа позиция в ранглистата на Европа до 18 г. и №3 в света, след китаеца Ксю Джиаю (1:55,26) и японеца Кейта Сунама, който в същия съботен ден плува 200 м гръб за 1:56,11 мин. SwimSwam му дава и пето място във вечната ранглиста сред американските плувци на възраст 17-18 г.

 

Ден по-рано Калоян стана първият българин, слязъл под 55 сек. на 100 м гръб на голям басейн – 54,96 сек.

Софиянецът говори пред BGswim.com как представянето му в Бургас променя подготовката и нагласата му.

 

– Кайо, преди година мислеше, че ти е твърде рано за Токио, а сега се оказа, че олимпийските игри са ти дошли навреме. Изненада ли се от плуването си, с което покри норматив „А“ за Токио?

– Подготвен съм и съм във форма, тренирах за лично време, но не съм си и помислял, че ще направя точно сега слизане под 1:57 мин. Нито пък, че ще покрия олимпийски норматив. Да, целта пред всичките състезатели, които водим централизирана подготовка е максимално да доближим времената си до нормативите, но не очаквах да се случи толкова скоро.

 

 

Калоян с Георги Михалев на столичния басейн „Диана“ в края на август, когато подобри рекордите на бургазлията на 100 и 200 м гръб

 

След обръщането на втория петдесетак се почувствах лек, започнах да покачвам темпото и на четвъртия натиснах на макс.

– Практически направи солово плуване и победи със солиден аванс. Още по-бърз ли щеше да си, плувайки с конкуренция?

– Със сигурност. Имах резерви и при пипането на финала. Не ми дойде точно. Ще работя в тази посока.

 

 

– Каква беше реакцията на личния ти треньор Жорж Станкович?

– Много емоционална. Още предният ден ми каза, че съм подготвен за 1:56,8 мин, а аз не бях убеден като него. Г-н Станкович е треньорът, който ме е изградил като състезател, най-важната фигура, за да стигна дотук с –  много труд, всеотдайност и търпение от моя и негова страна.

 

Калоян Левтеров е третият олимпиец, излязъл от басейна на люлинския басейн в 97 СОУ, след синхронистката Богдана Зарева и рекордьорката в гърба Екатерина Аврамова, също възпитаничка на Жорж Станкович

Благодарен съм и на г-н Кристиян Минковски под чието ръководство водя централизирана подготовка от миналата година. Оценявам и съветите на г-н Димитър Бобев (генерален секретар на БФПС и треньор на националния отбор на Хърватия – б. а.), който винаги, когато има възможност, ми ги дава.

Миналата година ти беше твърде натоварена откъм стартове и големи надпревари. Тази, заради ситуацията с коронавируса, практически Гран при Бургас ти се явява едва четвъртото състезание, след държавното в края на август и турнирите на „Акулите“ в Бургас и Black Sea Cup във Варна. Кой от двата варианта е по-добрият за теб?

– И двата си имат своите плюсове. Тази година обаче разполагахме с повече време да се подготвим и концентрираме за важните състезания. Най-важното си остава държавното първенство след месец, за което ще заострим. Ако всичко върви както трябва, трябва да сваля още от постиженията си.

 

– Със сигурност и „бързата“ вода в модерния „Парк Арена ОЗК“ е помогнала за впечатляващото ти плуване?

– Да, това определено е най-хубавият басейн в България. Говоря не само по време на състезанието, но и на загрявката, на която поради факта, че сме по-малко състезатели, не се блъскаме, можем да отработим някои елементи.

Добрата вентилация и малкото хора по трибуните, които са за повече зрители, липсващи предвид предпазните мерки, също правят обстановката по-благоприятна за добри плувания.

Коя е първата ти стъпка в голямото плуване?

 

През последните две години, когато започнах да покривам нормативи за световни и европейски първенства, разбрах, че нещата вече са сериозни. Че нагазих в дълбоката вода и вече мога да меря сили с най-добрите на континента и на планетата.

 

 

Кланът Левтерови

– Плуването на 200 м гръб в Бургас практически те изстрелва в друга орбита. Вече не мислиш за олимпийски норматив, а как ще се представиш на самите игри…

– Продължавам да се подготвям на същите обороти, да бъда все така всеотдаен и взискателен, изпълнявайки треньорските указания. Ще трябва обаче да подобря много от резервите си в старта, подводното и обръщането.

– Само на 17 години си и си ученик. Как се справяш с уроците, бидейки постоянно в лагерна обстановка? Дистанционното обучение май е идеалният вариант за теб и спортисти в твоето положение?

– От 3-4 години съм на индивидуален план и съм свикнал. Преподавателите ми в 96-о СУ „Лев Николаевич Толстой“ в столичния квартал Люлин ми помагат и проявяват разбиране. Благодарен съм за вниманието и търпението. Правят всичко възможно да не пропусна нищо от уроците и да вървя в крак с моите съученици.

 

–––-

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube


 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

Вашият коментар