Като не броим шампиони, ще броим инфаркти

 

Плуване и лека атлетика. Това са двата най-значими спорта в програмата на летните олимпийски игри. Причината е съвсем проста – те са съвсем естествени за човешкия вид и съпътстват еволюцията му от самото зараждане на живота. Придвижването на сушата и във водата е основен фактор за нашите оцеляване и просперитет.

Ето защо плуването и леката атлетика са не само най-елитната форма на съревнование и мярка за границите на човешките възможности. Те не са обикновени спортове, в които се раздават някакви си медали. Тяхното значение е колосално за цялото общество – движението е равнозначно на здраве, прогрес и продуктивност.

Не е учудващо, че по-напредналите в цивилизационно отношение нации поставят акцент именно върху масовото практикуване на плуване и лека атлетика, при това от най-ранна възраст. Започват с изграждането на съответната инфраструктура – басейни, трасета, писти, стадиони. И продължават с мащабни програми, които обхващат малчуганите още от детската градина. Разбира се, на върха на правилно построената пирамида неизбежно се озовават големите шампиони, които с примера си заразяват още повече деца. И колелото се завърта.

Сега е време за бърза равносметка – кой е най-близкият до дома ви басейн? Колко басейна има изобщо във вашето населено място (въпросът е съвсем актуален дори да живеете в София)? Осигурени ли са на детето ви регулярни занимания по плуване? И знаете ли къде можете да го запишете на лека атлетика, за да тича и скача на воля? Как преминават часовете му по физическо възпитание?

На върха на родната пирамидка в наши дни са Антъни Иванов (финалист на световното първенство по плуване за миналата година), Ивет Лалова и Мирела Демирева. Това са разпознаваемите лица, които ни представят на световната сцена в двата най-ключови в социално отношение спорта.

Сравненията с други нации са излишни. Има ли смисъл да споменаваме Унгария – страна от бившия Източен блок със сходно население и територия, но с 5 златни медала от току-що приключилото световно първенство по плуване?

Или Гърция – общо 6 отличия на Евро 2018 по лека атлетика?
Като споменахме гърците, тези дни те са в еуфория от сребърния си медал от шампионата на планетата по плуване, при това в най-атрактивната и престижна дисциплина (50 метра свободен стил). Спечели го състезател на име Кристиян Голомеев. Синът на Цветан Голомеев (дългогодишен национален рекордьор по плуване на България и племенник на големия баскетболист Атанас Голомеев) живее в Гърция от съвсем малък, а подготовката и обучението си провежда в САЩ.

Както стана дума, гърците правят фурор и в леката атлетика. А двамата им най-силни скачачи са изваяни от треньор на име Георги Помашки. Специалист, на когото местните медии лепнаха прякора Краля…

Нека имаме предвид всичко това, когато следващия път повтаряме втръсналото клише, че България ражда силни мъже и красиви момичета. Талантът и гените ни съвсем не се изчерпват с щангите и художествената гимнастика. Но останалото е въпрос на колективно съзряване и ниво на цивилизованост.

Докато (и ако изобщо) ги достигнем, шампиони с фамилно окончание –ов или –ев ще слушат чуждите химни. Кадърните треньори – също. И, което е далеч по-важно, ще броим наднормени килограми, инфаркти и инсулти. Там поне сме царете на Европа.

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар