Колко печелят плувците от световно

  

В неолимпийска година най-чаканите и зрелищни спортни събития са световните шампионати по лека атлетика и плуване – двата стълба в програмата на Летните игри. Най-масовите по брой на нациите и по дисциплини, тези първенства предоставят изобилие от любопитни сблъсъци и  дъвки за любителите на статистиката. “СПРИНТ” разглежда цифрите, касаещи премиите за медали и рекорди, също и от продажбата на билети, артикули и сувенири.

На последното световно първенство по плувни спортове в Будапеща през юли миналата година ФИНА (международната федерация) раздаде рекордни премии за $5,4 млн. От нея близо половината ($2,5 млн.) отиде за състезателите в басейна на “Дунав Арена”. Другата част от сумата бе разпределена между медалистите във водната топка, плуването в открити води, синхронното плуване, скоковете във вода и височинните скокове. В  някои спортове и до класиралите се на осмо място.

Дисциплините в плуването на световно първенство са 42, а във всяка една общият награден фонд е $ 60 хил. (колкото е златото в леката атлетика). Шампионите прибраха по 20 хил. от ФИНА. Подгласниците $15 хил., третите $10 хил. и така до затварянето на финала. Премият за осмия бе 1000 долара. Толкова взе и нашият Антъни Иванов за изумителния си успех на 200 м бътерфлай.

Гордостта на домакините Катинка Хошу се позати с титли и буквално

По същата схема бе разпределението и при плуването в открити води. Само за сравнение общият награден фонд на ЛЕН (Европейската лига по плувни спортове) за континенталните шампионати на 50-метров басейн е 2 млн. евро. При това премии бяха раздавани за първи път в Лондон през 2016 г. За плувците бяха отделени 225 хил. евро.

 

Победителите прибраха €2000, вицешампионите €1500, а бронзовите медалисти €1000.

Иначе за световен рекорд в Будапеща премията бе $30 хил. Бяха направени общо 11 поправки, което означава, че ФИНА е дала допълнителни $ 330 хил., което доближи общата сума до шестте милиона.

Вземайки всички изброени показатели, супергероят на първенството Кейлъб Дресъл (САЩ) е заработил около $ 90 хил. за седемте си титли и участието в два световни рекорда. Уточнението е, че четири от титлите му са при щафетите. А при тях се дели не на каре, а поне на шестима, тъй като медали и премии вземат и резервите от подборните серии. Рекордите на Дресъл също бяха в отборните надпревари.

Британската торпила Адам Пийти привлече още спонсори след Будапеща

 

В Будапеща плясъкът на парите се усещаше не само в басейна, но и около него. Цените на билети за подборните серии на осемдневната програма в “Дунав Арена” излизаха между 3 лв. до 9 лв. Напълно приемливи, макар и трудни за намиране бяха и тези за финалите – между 12 и 27 лв. Талисманчетата на първенството се харчеха за 30 лв. Шапка с козирка – 50 лв., тениските по 60, гривните 3 лв., а големите значки 5 лв.

Плувната шапка струваше 25 лв., а половинки бански към 110 лв. Големият приход от хотели, ресторанти, посещения на музеи, атракциони по време на шампионата, превърнал Будапеща в една от най-желаните летни туристически дестинации, тепърва ще бъде изчисляван. Не липсват обаче и критици в Унгария, които обвиниха правителството, спортното министерство, организационния комитет и общината в безумни харчове и нечисти схеми. Общите разходи на страната за провеждането на форума са над $460 млн. Или с 3,5 пъти повече от първоначално предвидената сума.

Част от тях бяха за изграждането на съоръженията (само “Дунав Арена” струва $17 млн.), подобряването на инфраструктурата на столицата, както и за такса на ФИНА за провеждането на шампионата. Икономическите анализатори успокоиха, че приходите ще покрият харчовете, изтъквайки че това са инвестиции за бъдещето. Още повече, че Будапеща не се е отказала от амбицията си да бъде домакин на Летни олимпийски игри.

 

Пълният текст в BGsprint.com

–––-

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 

Вашият коментар